Steve McCurty (LIberPress '11): 'Em fascinen les diferències, fotografiar per a mi és com dormir'

Carles Mac Cragh destaca que els premiats, tot i ser persones de referència, són discrets i humils en les seves feines

El prestigiós fotoperiodista Steve Mccurry; la directora de cinema Agnès Varda; el ninotaire Gilbert Shelton; el sotsdirector de l'Escola de Cultura de Pau, Jordi Urgell Garcia,; el vicepresident de la Unió Esportiva Arlequins Perpinyanesos (USAP), Bernat Sobrequés, i l'encarregat de la projecció de l'USAP a Catalunya, Pierre Bacques, han assistit aquest migdia al dinar de presentació dels premis Liberpress 2011. Tots ells, guardonats en les diverses seccions dels premis, han agraït a l'associació el seu reconeixement i s'han mostrat il·lusionats per a la celebració i entrega dels guardons que es farà aquest vespre.  

El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha presentat l'acte agraint al president de l'associació LiberPress, Carles Mac Cragh, la continuïtat dels premis i ha destacat la importància de "recordar totes aquelles persones que tenen trajectòries llargues i rellevants però que treballen en l'anonimat". Segons Torramadé, en aquests moments de crisi econòmica i social, "és clau que la gent tingui models representatius com són els guardonats d'aquests premis". Idees que ha reiterat Carles Mac Cragh assegurant que "és molt difícil que a Girona vinguin persones com els que tenim avui aquí". Segons Mac Cragh, la presència de Steve Mccurry o Agnès Varda, "fan que la ciutat de Girona sigui una ciutat més gran".  

Transmetre curiositat, interès i fantasia

Agnès Varda s'ha mostrat molt il·lusionada i agraïda per rebre el premi LiberPress Cinema i per l'oportunitat d'impartir un curs a la càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Lletres de Girona. Varda ha destacat que el que ella intenta és "transmetre curiositat, interès per la vida dels altres i fantasia" als alumnes i al públic que veu les seves obres. Segons la directora de cinema, la seva figura només és una "caixa de ressonància per explicar les vides dels demés". La pionera del cinema feminista ha destacat que últimament té la sensació que els documentals són "com posar un ocell a la paret" i creu que no és a ella a qui el públic hauria d'aplaudir sinó "a totes aquelles persones que són la base del documental; que existeixen i existiran després del film". Vardas ha recordat que va visitar la Costa Brava l'any 56 i 57 quan era fotògrafa.    

Fascinació per les diferències

El guardonat a Premi LiberPress 2011, el fotoperiodista Steve Mccurry ha definit la seva feina com "la millor manera de conèixer tot el món". El fotògraf ha declarat que està fascinat per les diferències que existeixen en les diverses cultures mundials i que l'objectiu de la seva feina només és mostrar el que ell veu a través de la seva càmera. Mccurry ha alertat del perill que aquestes diferències desapareguin a causa de la "homogeneïtzació del món" amb el creixement de grans marques o models comercials com són Starbucks o Macdonalds.  El fotògraf ha defensat que els retrats només són una part de la seva feina i que a ell, el que realment li interessa, "és la vessant històrica" del que fotografia. "No puc pensar en res més important que viatjar i explorar el món" ha declarat. Mccurry també ha explicat que per a ell "fotografiar és com menjar o dormir, una cosa natural i humana" i és per això, que manté la mateixa curiositat i interès per tot allò que l'envolta.  

En l'acte de presentació, el ninotaire Gilbert Shelton, premiat a la secció de LiberPress Camins, ha destacat que les tires còmiques i els còmics són una manera de "fer riure a la gent" i un instrument satíric que "explica tota una història". Josep Maria Castellet, guardonat amb el Premi LiberPress de Literatura i Maria del Mar Bonet, premiada en la secció de cançó no han pogut assistir al dinar de presentació tot i que rebran el premi aquest vespre a l'Auditori Palau de Congressos de Girona. D'altra banda, el dinar ha comptat amb la presència del creador del cartell dels premis, Pierre Jammes i el director del centre Buñuel de Calanda, Javier Espada, guardonat als Premis LiberPress Cinema de l'any 2010. 

Durant l'acte, el president de la Diputació de Girona ha explicat que per a l'any vinent la Casa de Cultura de Girona exhibirà una exposició fotogràfica d'imatges de Steve Mccurry. "Unes imatges que permetran conèixer la meva feina més a fons" a explicat el fotògraf de Filadèlfia (EUA).