Els criadors d'eugues reclamen ajuts ja que asseguren que cobren poc pel bestiar

La fira ramadera de la 'Tria dels Mulats' d'Espinavell aplega uns 600 caps de bestiar amb un valor d'entre 300 i 400 euros

Milers de persones s'han concentrat aquest dijous a la fira ramadera d'arrel tradicional de la 'Tria dels Mulats' que se celebra cada any el 13 d'octubre a Molló, coincidint amb la festivitat de Sant Eudald. A finals de juny, els ramaders de Molló fan la transhumància del bestiar, des del nucli de Molló i fins a la muntanya de Rojà - els ramaders encara conserven els drets de pastura reconeguts pel Tractat dels Pirineus.

Més de 600 caps de bestiar s'han concentrat a les planes d'Espinavell perquè ramaders i compradors hi fessin tractes. Segons ha explicat el president de l'Associació de criadors d'eugues del Ripollès, Joan Moret, els preus de venda se situen entre els 300 i els 400 euros, un preu que ha qualificat de "molt baix".

Segons el president, els ramaders fa "molts" anys que estan en crisi ja que els preus de venda gairebé no han variat des de fa 30 anys. I ha afegit que si no fos per les subvencions que es cobren, "seria totalment immantenible". En aquest sentit, ha assenyalat que no totes les eugues tenen un pollí i, "de vegades, cal mantenir dues eugues per poder criar un poltre". En aquest cas, ha afegit, "si després arribes aquí i et donen 300 euros per cap i ho divideixes per les dues eugues, et dóna uns 18 euros al mes".

D'altra banda, Moret s'ha queixat que els han retirat ajust provinents d'algunes administracions. El president ha fet incís en el fet que "si a la majoria de ciutadans els han retallat el sou en un 5 o 10%, els ajuts han baixat un 20% per totes bandes". En aquest sentit, segons Joan Moret, els ramaders han patit una retallada del 70% si es suma tot allò que han deixat d'ingressar de les diferents administracions. A més, s'ha mostrat preocupat perquè els rumors apunten que "fins i tot l'any que ve potser anirà a menys".

Ajuts necessaris

Per Moret, "de moment", amb l'ajut que reben des de la Generalitat "anem tirant". La preocupació per aquests ramaders arriba quan s'acabin les subvencions europees programades fins el 2013. El president dels criadors ha denunciat que "aquí ningú diu res, i ningú sap com anirà".

Moret ha criticat molt activament els sindicats i ha qüestionat la seva utilitat en el sector ramader. "Ara mateix no sé perquè serveixen els sindicats, almenys quan jo era petit hi havia 'tractorades', però ara no es fa absolutament res, és penós, vergonyós", ha etzibat Joan Moret.

El president ha demanat "més sensibilitat" cap a un col·lectiu que, segons ha assenyalat, "es cuida de la meitat del país". I a mode irònic ha engaltat que si es votés per hectàrees, "aquestes terres estarien plenes de polítics".

Moret ha baixat fins a les planes d'Espinavell amb els seus mulats i eugues vestint una samarreta reivindicativa on es podia llegir "SOS a la pagesia rural" i "La pagesia no és una empresa".

Un percentatge del bestiar que s'ha vist aquest dijous a Espinavell se sacrificarà, una part important s'engreixarà per consum i un percentatge menor servirà per recriar.


Fira Ramadera d'arrel tradicional

La fira, en els seus orígens, era un punt de trobada entre els ramaders de Molló i els compradors per negociar el preu de compra del bestiar. El bestiar ha passat tot l'estiu a la muntanya, i la Tria suposa el final de la temporada. Els ramaders, a finals de juny, fan la transhumància del bestiar des de Molló fins a la muntanya de Rojà, on encara es conserven els drets de pastura que contempla el Tractat dels Pirineus de 1659.

El bestiar passa els mesos de juliol, agost i setembre en aquesta muntanya nord-catalana i un pastor passa els tres mesos completament sol i es preocupa del bestiar que els ramaders de Molló hi han deixat. A finals de setembre els propietaris del bestiar tornen a Rojà, per recollir les eugues i cavalls. La transhumància des de Rojà acaba altra vegada a Molló.

A la fira, després dels tractes de compravenda entre compradors i ramaders es procedeix a separar o 'triar' les eugues i mulats. El nom de 'Tria de Mulats' fa referència a la separació de les cries de les seves mares.