Guanyem Girona votarà 'sí' al pressupost després dels acords en habitatge, educació i sostenibilitat

L'acord amb JxCat inclou una partida de 500.000 euros per comprar pisos

Guanyem Girona votarà a favor del pressupost municipal i permetrà que s'aprovi després d'haver aconseguit un "gir estratègic" en tres àmbits que la formació considera prioritaris: habitatge, educació i emergència climàtica.

L'acord que ha tancat el grup amb JxCat inclou, per exemple, destinar mig milió d'euros per comprar pisos, sectoritzar comptadors a tot el barri de la Font de la Pólvora per "acabar" amb els talls de llum, incrementar en uns 400.000 euros els recursos per a Educació i Joventut o crear una Oficina Energètica Municipal.

El portaveu del grup, Lluc Salellas, entén que la seva formació havia de fer "el pas" d'avalar els comptes, però també ha advertit que el seu vot no serà un xec en blanc. "Aquest acord, a qui més obliga, és a JxCat; perquè haurà de fer efectius aquests compromisos i nosaltres estarem amatents perquè així sigui", ha subratllat.

L'acord amb Guanyem Girona permet que l'equip de govern s'asseguri aprovar el pressupost per majoria, perquè els dos grups sumen 15 dels 27 seients que té el ple. Salellas ha agraït a JxCat la seva predisposició a negociar-los i ha dit que, "tot i que no és el més senzill", el seu grup ha decidit votar sí als comptes municipals del 2020.

Sobretot, perquè gràcies a l'acord que han tancat amb el govern, "després de molts anys", aquests pressupostos suposaran "un pas endavant" i un "canvi de direcció" en tres àmbits que per a ells són "prioritaris": habitatge, educació i emergència climàtica. "Les propostes introduïes per Guanyem permetran que es comencin a afrontar reptes de ciutat i àrea urbana que són inajornables", ha afirmat.

D'entrada, i ja com a pas previ, el portaveu de Guanyem ha explicat que JxCat s'ha avingut a impulsar dos elements "estratègics", que la formació situava com a condicions 'sine qua non' per entrar a fons en la negociació. Un és avançar en el pla Girona 2030, que permetrà intensificar la coordinació amb els municipis de l'àrea urbana (i que rebrà una partida de 20.000 euros).

I l'altre condicionant és que es tiri endavant una actuació que permeti "acabar definitivament" amb els talls de llum que viu el barri de la Font de la Pólvora. Aquí, Salellas ha dit que Guanyem ha aconseguit que la provat pilot que es farà al carrer Mimosa (on es trauran les caixes de fusibles al carrer) s'estengui de manera "consecutiva" a la resta del barri. I que "tan bon punt" Endesa acabi els treballs al carrer Mimosa, la companyia comenci a fer-los a d'altres.

50.000 euros i habitatge cooperatiu

Entrant a cadascun dels tres àmbits, en habitatge, la regidora Cristina Andreu ha celebrat que JxCat hagi inclòs al pressupost la seva "proposta estrella": injectar 500.000 euros per comprar pisos i destinar-los a aquells qui pateixen emergència habitacional. A més, l'equip de govern també s'ha compromès a destinar dos solars buits de Can Gibert del Pla, que són propietat municipal, per impulsar l'habitatge cooperatiu i construir-hi pisos de protecció oficial (que tindran "un lloguer digne").

"Aquests projectes ens permetran impulsar polítiques d'habitatge després d'una dècada de paràlisi", ha subratllat Andreu. A més, Guanyem també ha arrencat el compromís de JxCat d'engegar un estudi que analitzi l'impacte dels pisos turístics al mercat de lloguer. Una anàlisi que es farà ja a principis del 2020.

Nova oficina i sostenibilitat

Pel què fa a la lluita contra l'emergència climàtica –un altre dels pilars de Guanyem Girona- el portaveu del grup ha anunciat que l'any vinent es crearà una Oficina Energètica Municipal. Es trobarà al carrer Ciutadans, s'encarregarà de fomentar la transició energètica a l'Ajuntament i assessorar la ciutadania. A més, el consistori crearà una nova plaça exclusiva per a aquest equipament.

A més, Guanyem també ha aconseguit que l'equip de govern inclogui 250.000 en sostenibilitat a través dels pressupostos i les inversions financerament sostenibles. En aquest àmbit, l'acord entre les dues forces també recull que es compraran tres nous autobusos i que es farà una prova pilot per pacificar tres carrers. Dos d'ells, situats als barris de Sant Narcís i Sant Pau, seran exclusivament peatonals. I al tercer, que serà un carrer "emblemàtic" de l'Eixample, s'hi prohibirà la circulació de vehicles un dissabte al mes.

Educació 360

Per últim, en educació, Cristina Andreu ha destacat que els nous comptes "fan palpable una major sensibilitat cap a l'Educació 360, que comptarà amb una partida de 25.000 euros, i recuperen la necessitat d'impulsar polítiques de joventut". Entre d'altres, el pacte inclou destinar 20.000 euros a dinamitzar comunitats educatives i evitar "la segregació escolar", recuperar les dues places d'educadores d'escoles bressol que es van perdre amb les retallades o traspassar el programa 'De vacances' a l'àrea d'Educació.

En total, Guanyem Girona xifra en gairebé 400.000 euros els increments en Educació i Joventut respecte els pressupostos d'aquest 2019.

"Estarem amatents"

El portaveu de Guanyem Girona ha explicat que, després d'aconseguir aquestes millores, el seu grup entén que havia de fer "el pas" i avalar els comptes per a l'any vinent. Ara bé, també ha advertit a JxCat que Guanyem estarà "amatent" perquè aquests compromisos es compleixin. "A qui més obliga aquest pacte és a l'equip de govern", ha subratllat.

"Un cop aprovats els pressupostos, la pilota es trobarà a la seva teulada", ha dit el portaveu. I per controlar que JxCat compleixi, Salellas ja ha avançat que els sis regidors de Guanyem es repartiran les diferents àrees, demanaran "reunions continuades" i miraran com les partides s'executen "dia a dia". A més, també obriran un espai al seu web per fer seguiment de l'acord. "Això ens permetrà arribar a finals del 2020 sabent allà on ens trobem, i si les partides s'han executat", ha conclòs.