El monestir de Sant Quirze de Colera recuperarà la torre nord i se'n netejarà el fossar

La comissió de Cultura de Girona tomba el Pla Especial de Breda i demana fer-hi algunes modificacions

Les obres consistiran en rehabilitar la torre de defensa nord i una part de la muralla. El que "planteja més dubtes", segons paraules del director dels serveis territorials de Cultura de Girona, Antoni Baulida, és la retirada de terres que fins ara cobreixen l'antic fossar per poder fer posteriorment una passera. És per això, que Patrimoni ha aprovat donar llum verda a les obres a l'espera dels resultats arqueològics que determinaran la fondària del fossar.

Aquest conjunt monumental medieval va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, dins la categoria de Monument Històric, i actualment no és visitable. Les obres de rehabilitació es troben incloses en el programa 'Romànic Obert' entre la Generalitat i 'la Caixa', per un valor de 250.000 euros.

L'any 2009 es va dur a terme la tercera fase de restauració del monestir, amb una durada de nou mesos, consistents a remodelar el claustre i el refectori de l'edifici amb un pressupost de 315.000 euros.


El Pla Especial de Breda, a modificar

La comissió ha decidit tombar el Pla Especial Urbanístic de Protecció del Nucli Històric de Breda, a la Selva, a l'espera que es reformulin alguns aspectes. Tot i que han reconegut la "bona feina" feta per l'Ajuntament, consideren que un dels problemes que hi ha en el document és que inclouen les obres del monestir amb les de la zona del carrer Nou i el carrer Còduls.

Patrimoni considera que el pla, un cop aprovat, ha de servir perquè l'ajuntament pugui executar les obres a aquesta zona monumental sense necessitat de passar de nou per la comissió però l'actual redactat vincula les obres de la zona del monestir a un Pla Director que sí que requeriria el vistiplau del Govern. És per això, explica Baulida, que han demanat que el Pla desglossi, a part, les obres del monestir en un segon expedient.

Per altra banda, també han detectat que alguns edificis inclosos en el pla haurien de tenir un nivell de protecció superior a l'atorgat actualment.

Millores a l'Església de Sant Feliu del Bac

La restauració de l'església de Sant Feliu del Bac, a la Vall de Bianya (Garrotxa), que promou el col·lectiu d'Amics de l'Alta Garrotxa, es podrà dur a terme en caràcter d'urgència. Les obres, que han aconseguit el vistiplau de Patrimoni, consistiran, entre altres aspectes, a refer la teulada, que actualment té filtracions, millorar l'estructura del campanar i netejar el camí d'accés.

La comissió també ha emès un informe favorable a les obres que han de permetre comunicar l'antiga cambra de l'orgue del monestir de Sant Feliu de Guíxols, consistents en tirar a terra una paret que els separa per la posterior col·locació de vitralls i una porta de vidre.