Bassols Energia inicia la construcció d'una subestació elèctrica a Sant Jaume de Llierca

Suposa una inversió de 6 MEUR

Bassols Energia ha començat els treballs per construir una nova subestació elèctrica a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) amb una inversió de prop de 6 milions d'euros (MEUR). La infraestructura de 132/25kV augmentarà la capacitat de subministrament de la zona i de tota la comarca.
La previsió és que entri en funcionament a finals del 2020. Les instal·lacions rebran energia de la línia de 132 kV que uneix Olot i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), la transformarà amb dos transformadors i la distribuirà a la xarxa de mitja tensió, a través de cabines de doble barra amb aïllament de gas. Comptarà amb un parc exterior amb equips d'alta tensió de 132kV i amb un parc interior on s'ubicaran els equips de mitja tensió, sales de control i altres serveis.
 
El director tècnic de la companyia, Jordi Rodà, afirma que la nova subestació vol "satisfer" la demanda energètica de la zona però que, a més, permetrà "optimitzar i maximitzar el mercat secundari perquè, en cas d'una fallada a les subestacions d'Olot o de Serinyà, permetrà proveir energia a una part dels subministraments elèctrics connectats a aquestes dues subestacions".

Les instal·lacions estaran ubicades en una àrea d'especial protecció per a l'avifauna. Per això, s'han dissenyat "minimitzant" l'impacte visuals amb motes de terreny vegetal i talussos amb la plantació d'arbres i plantes arbustives al perímetre. També s'aplicarà un tractament cromàtic de color fosc a certs elements com el que ja es fa servir en diferents zones del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

D'altra banda, amb la construcció de la nova subestació es retiraran 690 metres de línies aèries de 25kV, eliminant el risc de col·lisió i electrocució de les aus. Les noves línies seran subterrànies i es connectaran a les que ja hi ha instal·lades a la zona.