Figueres apujarà algunes taxes fins a un 5% i reduirà la despesa al voltant d'un 15% el 2012

L'Ajuntament vol corregir un "desequilibri estructural" en el pressupost incrementant els ingressos i reduint la despesa

Alguns impostos municipals es veuran incrementats fins a un 5% l'any vinent a Figueres, com el d'obertura d'establiments, el d'escombraries o el de l'aigua. Aquest augment prové de la inflació, que es preveu que se situï el 2011 per sobre el 3%, i de l'augment real que ha aplicat el consistori, d'entre l'1 i l'1,8%, un increment que significa "una quantitat minsa", segons ha defensat Toro.

L'impost que més s'apuja, però, amb un increment del 26,6%, és el d'activitats econòmiques (IAE) -només s'aplica a les empreses que facturen més d'1 MEUR a l'any, que són més de 600 a Figueres. D'altra banda, la quota anual de les llars d'infants municipals s'incrementarà un 13,5%, ja que no es cobreix la reducció d'ajudes de la Generalitat per a les guarderies.

Un altre dels canvis que s'introdueix és que la gent gran, que fins ara tenia la piscina municipal gratis, haurà de pagar un 15% de la quota, un percentatge que representa 5 euros al mes.

El consistori també preveu incrementar els ingressos revisant els padrons i examinant que "hi hagi tots els contribuents que hi ha d'haver", ha afegit Toro. Així mateix, l'Ajuntament té previst dur a terme un pla de sanejament per finançar els dèficits generats en els pressupostos del 2010 i el 2011.

Amb l'aprovació d'aquestes ordenances per al 2012; la reducció de les despeses en el pressupost de l'any vinent, i el pla de sanejament per finançar els dèficits dels anys anteriors, es preveu aconseguir un "pressupost equilibrat sense dèficit", ha explicat el regidor d'Hisenda.

D'altra banda, tot i l'increment de la tarifa del transport públic en un 4,3%, s'establirà un preu especial per a aquelles persones amb "escassa capacitat econòmica", així com unes modificacions de les ordenances per a aquelles bonificacions que cada any s'han de demanar, segons Toro. En aquest sentit, s'evitarà que els beneficiaris hagin d'anar cada any a l'ajuntament i presentar de nou tota la documentació, ja que "es donaran per bones les bonificacions any rere any", ha concretat Toro. Només es faran revisions aleatòries per comprovar que els beneficiaris mantenen els requisits per rebre les bonificacions.