Presó per al treballador de l'empresa càrnia que es va embutxacar diners dels clients

L'Audiència de Girona obliga el condemnat a pagar una indemnització de més de 50.000 euros

Els fets que ara ha sentenciat l'Audiència de Girona es remunten a l'any 2002. Aleshores, el condemnat treballava de comercial a la zona de Girona per a l'empresa Indústries Càrnies Tello S.A., amb seu a Toledo.

Segons recull la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefonso Carol, l'acusat es va aprofitar d'aquesta condició per embutxacar-se diners dels clients. En concret, durant gairebé un any, l'home va posar la mà a la caixa i es va quedar amb els diners de les factures que cobrava als clients, entre els quals hi havia botigues, bars i restaurants.

En concret, Joaquín García es va quedar amb els diners de vuit factures. Les quantitats dels pagaments eren diverses, i anaven des dels 127 euros (en el cas del més petit) fins als 13.400 euros (en el cas del més gran). En total, el comercial es va arribar a embutxacar 47.855,22 euros procedents de les diverses factures, que hauria d'haver ingressat al compte de l'empresa.

L'Audiència conclou que l'home va actuar amb la intenció "d'enriquir-se injustament" i el condemna a un any i vuit mesos de presó com a autor d'un delicte continuat d'apropiació indeguda. Inicialment, Joaquín García s'enfrontava a una pena de cinc anys de presó.

A l'hora de condemnar-lo, però, el tribunal li estima dos atenuants. Un de dilacions indegudes (perquè els fets fa nou anys que van passar) i un altre de confessió. I és que, durant el judici, el mateix acusat va admetre haver posat la mà a la caixa i quedar-se amb els diners dels clients. Segons va sostenir García durant la seva declaració, ho va fer perquè aleshores estava enganxat al joc i no arribava a finals de mes.

Més de 50.000 euros d'indemnització

En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència condemna el comercial a pagar una indemnització de més de 50.000 euros, tant a l'empresa com a l'asseguradora que es va haver de fer càrrec dels perjudicis. En concret, la quantitat anterior se subdivideix en 46.868,95 euros (que el condemnat ha de pagar a Indústries Càrnies Tello S.A.) i en 3.965,90 euros (que haurà d'ingressar a la companyia Crédito y Caución S.A.).

A més del delicte d'apropiació indeguda, l'acusat també s'enfrontava a ser condemnat per estafa i falsificació de document mercantil. I és que el fiscal sostenia que, a més d'embutxacar-se diners, Joaquín García va inventar-se comandes fictícies per aconseguir treure de l'empresa pernils i altres embotits sense despertar sospites.

La Secció Tercera de l'Audiència de Girona, però, no ha considerat provat aquest extrem i ha absolt Joaquín García d'aquests delictes. La sentència no és ferma i, en el termini de cinc dies, es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.