Girona auditarà la xarxa elèctrica a Font de la Pólvora i denunciarà Endesa si comet negligència

Tots els grups menys Cs aproven rescindir el contracte amb Agissa

Els talls de llum al barri de la Font de la Pólvora han tornat a centrar part del ple de Girona. Ha estat a través d'una moció impulsada per la 'Plataforma Dignitat Font de la Pólvora', que han presentat conjuntament Guanyem Girona, ERC i el PSC. Com que el reglament fixa que les entitats han d'esperar-se un mes si volen intervenir al ple –i per tant, els veïns no ho podrien fer fins al de gener- els tres grups municipals van decidir entrar-la ells a registre; i d'aquesta manera, permetre que es pogués debatre avui.


El portaveu de la plataforma, Ángel Rodríguez, ha agraït que la moció hagi arribat a ple "abans no arribi l'hivern" i ha reclamat a l'equip de govern que desestimi blindar els comptadors del barri, perquè això "criminalitza" tots els qui viuen a Font de la Pólvora. Rodríguez ha dit que veuen bé la prova pilot que es farà al carrer Mimosa –on es trauran les caixes de fusibles al carrer- perquè és una mesura que ajudarà a combatre el frau elèctric, i evitarà que, si hi ha sobrecàrregues, tot un carrer es quedi a les fosques.

Però també ha dit que, a parer dels veïns, això no és "suficient". Perquè per a ells, el "principal problema", i la causa dels talls de llum, és "una xarxa antiga i deficient". I aquí, el portaveu de la plataforma ha carregat les culpes a Endesa, acusant-la "d'inacció", ha reclamat a l'Ajuntament que estigui "al costat dels veïns" i ha dit, que, si cal, es denunciï la companyia "com a responsable" de les apagades.

Rebutjar els generadors

Tot i que inicialment la moció reclamava a l'Ajuntament que instal·lés generadors a la Font de la Pólvora "de manera immediata", al final els mateixos veïns han optat per rebutjar-ho. Sobretot, després que un informe municipal ho desaconselli pel "risc" que poden suposar aquests aparells.

Tant ERC com el PSC i Guanyem Girona han donat suport a les demandes de la plataforma. I entre d'altres, han reclamat que la prova pilot que es farà al carrer Mimosa, si funciona, s'estengui "el més aviat possible" a la resta del barri. Cs, per la seva banda, ha reclamat la necessitat de fer l'auditoria per saber quin és l'estat en què es troba la xarxa elèctrica del barri.

"Exemple de demagògia"

La regidora de Serveis Socials, Núria Pi, ha justificat l'abstenció de JxCat dient que l'objectiu de la moció (acabar amb els talls de llum) és comú. "Tots ens trobem al mateix vaixell, però la situació és complexa", ha afirmat. "El govern no és responsable dels talls de llum, sinó que ho són els qui cometen frau, i serà molt difícil avançar si no acabem amb aquesta xacra", ha insistit la regidora.

Núria Pi, però, s'ha mostrat contrària al to de la moció. I de fet, ha dit que si es portés a la facultat, seria "un clar exemple de com fer demagògia en comptes de política". Per últim, la regidora ha dit que "en cap cas" l'equip de govern ha abandonat la idea de blindar comptadors, perquè encara li sembla una opció "vàlida" en cas que la prova pilot que es farà al carrer Mimosa no funcioni. I que si s'hagués de denunciar Endesa, a qui correspondria fer-ho seria a la Generalitat, i no pas a l'Ajuntament.

La part final del debat, abans de la votació, ha estat la més encesa. Després que la portaveu dels socialistes, Sílvia Paneque, digués que el barri porta 40 dies patint talls elèctrics i que "no es pugui posar a les espatlles d'aquests veïns i veïnes el frau", la mateixa alcaldessa ha pres la paraula i li ha retret, precisament, haver fet demagògia. Madrenas ha criticat obertament que el PSC hagi volgut excloure l'equip de govern, i no li hagi permès adherir-se a la moció (d'aquí, en part, l'abstenció) i ha subratllat que "mai" des de JxCat "s'ha culpabilitzat tot un barri", insistint que la "causa real" dels talls són "algunes persones que defrauden la llum".

La moció ha tirat endavant amb els dinou vots que suma l'oposició (Guanyem Girona, el PSC, ERC i Cs) i l'abstenció dels nou membres de l'equip de govern (de JxCat).

Rescissió del contracte a Agissa

D'altra banda, el ple d'aquest desembre també ha aprovat iniciar l'expedient per rescindir el contracte a l'empresa mixta Agissa. Sobretot, després de l'informe que xifrava en més de 10 milions d'euros (MEUR) les inversions i les reposicions que s'havien deixat de fer entre els anys 1992 i 2002. La proposta ha tirat endavant gairebé per unanimitat, tan sols amb l'abstenció dels dos regidors de Cs.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha subratllat que la rescissió del contracte suposa "accelerar" el procés per a la municipalització de l'aigua i que els ajuntament de Girona, Salt i Sarrià assumeixin "la gestió directa del servei". L'oposició, tot i avalar la rescissió, no s'ha estat però de criticar JxCat, sobretot per no haver controlat prou "els nombrosos incompliments i suposades irregularitats" del soci privat, Girona SA.

Cs ha parlat obertament de "desídia" i el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha criticat que l'equip de govern, durant tot aquest temps, "no hagi fet ni un sol bri d'autocrítica". A més, Salellas també ha reclamat a JxCat més "transparència" i, en aquest punt, ha revelat que se'ls havia amagat un segon informe (en aquest cas, focalitzat en com s'ha de municipalitzar el servei). ERC, per la seva banda, s'ha preguntat quan es faran i com es pagaran les inversions i reposicions pendents a la xarxa.

Terés ha respost que l'equip de govern posarà "tota l'energia possible" perquè la municipalització de l'aigua "sigui realitat el més aviat possible". Ha dit que aquest segon informe recull, sobretot, allò que marca la llei a l'hora de tirar endavant un procés com el que afectarà Agissa i, en referència a les obres pendents, ha dit que aquestes es faran "per urgència" (tot i que caldrà veure com això afecta després l'economia de l'empresa mixta).

Nou protocol sobre agressions sexistes

Per últim, el ple d'aquest desembre també ha aprovat un nou protocol d'actuació davant agressions sexistes en espais d'oci de Girona. En aquest cas, la votació ha estat unànime i tots els grups hi han votat a favor. Part de l'oposició, això sí, ha retret a l'equip de govern que s'hagi esperat més d'un any i mig per portar-lo a ple. Ho han fet tant ERC com el PSC.

Guanyem Girona, per la seva banda, tot i el retard, sí que ha subratllat que el protocol que s'ha aprovat avui va "molt més enllà" de la primera proposta que hi havia sobre la taula. "Durant aquest temps, s'ha fet feina, i ha estat bona", ha dit la regidora Laia Pèlach.