El menor que va llançar pintura als Mossos el segon aniversari de l'1-O a Girona no declara

La fiscalia de menors l'havia citat per desordres públics i danys lleus

Pel segon aniversari del referèndum de l'1-O, el CDR Girona, la Forja i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) van convocar una mobilització, que va començar a les sis del matí a la plaça Catalunya. Des d'allà, la marxa va continuar fins a la comandància de la Guàrdia Civil.

Els Mossos d'Esquadra havien muntat un cordó d'antiavalots format per unes sis furgones de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (Brimo). Quan la manifestació va arribar a la línia policial, alguns activistes van llançar alguns ous, pintura i petards contra els Mossos.

Abans que els antiavalots els encerclessin, però, els manifestants van aixecar la protesta i van marxar caminant pel carrer Emili Grahit fins a arribar a la subdelegació del govern espanyol, a Jaume I.

Poc després d'arribar a la subdelegació, els Mossos d'Esquadra es van endur un menor per identificar-lo. Segons van informar els Mossos aleshores, el van denunciar per desordres públics en aplicació de la Llei de Seguretat 4/2015 (la coneguda com a 'llei mordassa'). En concret, l'acusaven d'haver llançat pintura contra la línia policial davant la caserna de la Guàrdia Civil.

Arran de l'atestat dels Mossos, però, la fiscalia de menors ha citat a declarar al menor aquest dilluns investigat per desordres públics i un delicte lleu de danys per desperfectes causats a uniformes d'antiavalots. A les portes del Palau de Justícia, han convocat una concentració de suport a l'investigat.

El menor s'ha acollit al seu dret a no declarar. Segons ha explicat la seva advocada, Montserrat Vinyets, els Mossos han aportat unes imatges a la causa però subratlla que "en cap moment" es pot reconèixer qui és la persona que llança pintura.

Ara, la fiscalia de menors decidirà si considera que la causa ha de tirar endavant o si, per contra, acaba arxivada. Segons Vinyets, si la via penal acaba arxivada, serà aleshores quan es podrà reactivar la via administrativa i podria ser que el menor s'enfrontés a pagar una multa per infracció de la llei mordassa.