La Diputació de Girona presenta un pressupost de 149 MEUR

Incrementa les partides d'habitatge i emergència climàtica

La Diputació de Girona tindrà un pressupost de 149 milions d'euros de cara al 2020, en què destaquen els augments de partides dedicades a l'habitatge i a l'emergència climàtica. Concretament hi haurà un increment d'uns 400.000 euros en ajudes socials.

El vicepresident d'Hisenda, Pau Presas, ha destacat que els ajuntaments "disposaran de 2,2 milions d'euros per a la creació d'un parc públic i la promoció l'habitatge social". Per altra banda, la partida dedicada a combatre l'emergència climàtica augmenta en mig milió més respecte al 2019.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha destacat que, tot i registrar un augment del 6%, els pressupostos compten amb la "incertesa" de l'aportació del govern espanyol.

De fet, Noguer ha recordat que aquest serà el segon any que es produeixi aquesta situació, ja que serà la segona ocasió que fan els comptes sense que el govern espanyol hagi aprovat els seus pressupostos. El president ha recordat que "més del 90% de les aportacions" als ingressos de la Diputació "provenen de l'estat espanyol" i això comporta "dificultats" a l'hora de preveure les inversions.

Per aquest motiu, el president de l'ens ha remarcat que no han augmentat el còmput global de despesa i el 6% d'augment en els pressupostos es destinarà a "fons de contingència i un creixement vegetatiu de la plantilla".

Per altra banda, dins de les partides, Pau Presas ha detallat que aquest 2020 han creat "una nova línia d'emergències i urgències" que "s'aprovarà en els propers plens" per tal d'ajudar als ajuntaments que pateixin un desastre natural. Aquesta nova línia tindrà una "aportació inicial de 600.000 euros".

Presas ha destacat que un dels elements clau dels nous pressupostos és la lluita contra el canvi climàtic. Per això, el vicepresident ha anunciat que tiraran endavant "un pla de xoc" basat en augmentar les ajudes als municipis per implementar energies renovables i fomentar l'autoconsum i l'eficiència energètica. Presas ha destacat que el govern de la Diputació està treballant per "convertir aquesta institució en una Diputació amb zero emissions de CO2".

A més, aquest any també han programat una partida de "500.000 euros per promoure millores contra la pobresa energètica".

D'altra banda, una de les àrees que més creixement tindrà en la despesa és la de presidència, que representarà un 29% de totes les despeses del 2020. Presas ha justificat l'augment d'aquesta àrea per la inclusió de Xaloc (amb un cost de 9 milions) i DipSalut (amb un cost de 14 milions) en aquest sector, mentre abans formaven part de les àrees d'Hisenda i Cultura, respectivament.

A més, aquest any també hi haurà una nova branca en l'àrea de Presidència. Es tracta de l'empresa Sumar, que ofereix serveis socials als ajuntaments.

Per altra banda, el vicepresident responsable de l'àrea d'Hisenda ha destacat que en total es dedicaran "25 milions d'euros als ajuntaments i consells comarcals per tirar endavant projectes". De fet, Presas creu que aquesta és una partida molt important, ja que un dels objectius del mandat és "acostar la Diputació als ajuntaments i a la ciutadania".

Una altra de les vies per fer-ho i que segurament es començarà a aplicar aquest 2020 és "un cercador de subvencions". A través d'un portal web, qualsevol ciutadà podrà buscar totes les ajudes públiques que hi ha a la Diputació i a qui s'han atribuït "a temps real".