Carme Chacón defensa els andalusos i assegura que 'CiU i PP cada dia s'assemblen més'

La candidata del PSC al 20-N subratlla que Catalunya "mai ha necessitat ofendre ningú per afirmar la seva identitat"

Continuen les crítiques cap a les declaracions de Duran i Lleida en què considerava que els pagesos andalusos no treballen i, per contra, recorren al subsidi. Avui ha estat el torn de Chacón, que s'ha mostrat molt crítica amb aquestes manifestacions del candidat de CiU i ha avisat que la federació nacionalista i el PP "cada dia s'assemblen més". Sobre la iniciativa del PSOE andalús de presentar al Parlament d'Andalusia una iniciativa de reprovació a Duran i Lleida per aquest motiu, la ministra de Defensa s'ha limitat a dir que són "decisions sobiranes dels parlaments".

"No es pot fer un país fort si debilites la seva gent"

Chacón ha defensat els serveis públics com la sanitat i l'educació, i ha dit que per contra, "la dreta no entén que no es pot fer un país fort si debilites la seva gent". En aquest sentit ha criticat que el Govern de la Generalitat hagi situat "en quasi 8 mesos" el sistema sanitari "a nivells del 2004". La candidata per Barcelona del PSC ha afegit que els socialistes poden "aturar aquesta dreta que només pensa en retallar despesa per lluitar contra la crisi". També ha fet una crida per evitar que "s'estengui a la resta de l'Estat" la política de retallades de la "dreta catalana".

El copagament faria que "pagui més qui més malalt es posa"

D'altra banda, ha descartat el copagament proposat pel conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell, ja que aquest sistema significaria que "pagui més qui més malalt es posa", en paraules de Chacón. En aquest sentit la candidata dels socialistes ha concretat que contemplen "un paquet d'ingressos que són finalistes de cara a mantenir el sistema de sanitat públic de Catalunya", amb un sistema de finançament en què "8.000 MEUR van directament a la sanitat". Aquests ingressos, segons la candidata del PSC, vindrien d'augmentar impostos especials com el de l'alcohol i el tabac; del nou impost sobre fortunes patrimonials; del que pagarien els països d'origen dels estrangers que es beneficien del sistema de salut català, i també d'eliminar els beneficis de les empreses que estan contractant sistemes sanitaris privats per als seus treballadors, segons ha concretat Chacón.

La ministra de Defensa també ha subratllat que "un dels més grans errors de CiU" ha estat el "regal fiscal a les famílies més benestants de Catalunya" eliminant l'impost de successions. En aquest sentit ha argumentat que amb els 400 MEUR que s'han deixat de percebre "ja s'estarien pagant la meitat de les retallades en sanitat".

Chacón ha fet aquestes declaracions des de Girona, on s'ha trobat amb els candidats al Congrés i al Senat del PSC a la demarcació. Ha aprofitat la seva visita a la capital gironina per subratllar que els 300 MEUR a l'any en infraestructures que es destinen a la demarcació són un "esforç" que volen continuar fent. Ha apostat també per potenciar infraestructures gironines com la N-II, que cal convertir en una "autovia digna". D'altra banda, la ministra de Defensa ha remarcat que la llistes del PSC gironines per al 20-N compten amb "experiència" però també amb "saba nova".