Jordi Xuclà (CiU): 'La marea del PP no mereix ser alimentada des de Girona'

El partit es fixa com a factor clau concentrar "el vot útil" per aconseguir el tercer dels sis diputats gironins

Jordi Xuclà repeteix com a cap de llista amb Montse Surroca com a número dos, un "tàndem" que ha estat els últims quatre anys en funcionament i que ara aspira a completar-se amb l'alcalde de Roses, Carles Pàramo, com a número tres. Aconseguir que entri com a tercer diputat és la seva aspiració ja que suposaria tenir la majoria absoluta i millorar els resultats del 2008, en què el PSOE- PSC va aconseguir els millors resultats per Girona amb tres diputats, un més que als anteriors comicis.

Cal recordar que des de l'any 2004 que la demarcació de Girona compta amb sis diputats en joc, fins llavors se n'escollien cinc. El sisè diputat és "el més disputat", segons paraules del mateix Xuclà, que ha recordat el caràcter "estratègic" de Girona a les eleccions generals que fa que "ens hi juguem molt". Per això i per evitar "quedar-se a les portes" del tercer diputat, tenen clar que cal "concentar el vot útil" per evitar que la llei d'hondt doni a un partit una representació "que no té" o que la té "dèbil".

Evitar el vot al PP per "castigar" el PSOE

Davant un escenari on "el peix no està tot venut", segons Xuclà, el cap de llista de CiU envia un missatge als electors: "Qui vulgui castigar el PSOE a Catalunya no cal que voti el PP". Això seria un greu error pel territori ja que el partit no té representació i si l'aconseguís seria "merament instrumental" i "al servei incondicional" de la "Calle Génova" (seu del PP a Madrid).

El cap de llista de CiU també ha dedicat unes paraules a la número u del PSC per Barcelona, Carme Chacón, que aquest dilluns ha visitat la capital gironina per donar suport a la candidatura d'Àlex Sáez. Segons Xuclà, aquesta és una visita que ha hagut de fer a "contracor" ja que la candidatura que encapçala no formaven part dels seus plans i per tant són un "plat de segona" i l'ha acusat de no defensar els interessos dels catalans. "Ha passat quatre anys sense mostrar cap interès pels assumptes de les comarques gironines ni els relacionats amb l'autogovern", ha declarat Xuclà, que ha afegit que és una "candidata d'anada i tornada", que ha vingut a fer sis setmanes de campanya però en realitat els seus plans de futur estan en com queda el PSOE i quina serà la seva posició al partit.

Per altra banda, ha afirmat que la va ser ministra de Defensa no pot "donar lliçons de com gestionar" el país, ja que el seu ministeri acumula 26.000 MEUR per la compra d'armament des de fa dos anys que l'Estat "no pot pagar" perquè Chacón "no ho ha sabut renegociar".

Els objectius per aquesta campanya

La crisi i la creació de llocs de treball centraran el programa per aquestes eleccions, juntament amb el pacte fiscal per Catalunya, que ha de permetre acabar amb la "solidaritat" forçada dels catalans durant els últims 30 anys. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat d'aconseguir més autogovern i el compliment de l'Estatut, per aconseguir la gestió de tots els aeroports del territori català, entre altres aspectes.

Xuclà ha recordat que el pacte fiscal "depèn" de la política espanyola i dels resultats del 20-N i per això demanarà als votants que van confiar amb el partit en les eleccions catalanes que apostin de nou per CiU per "tenir èxit com a país".

Les llistes al Senat i Congrés

La llista de candidats de CiU per a les eleccions del Congrés es completa amb els noms de Jordi Munell (número 4, alcalde de Ripoll); seguit de Maria Teresa Díaz i Ana Maria Mascort, alcaldessa de Brunyola. Els suplents són Joan Garcia Canga, Natàlia Figueras (regidora de Maçanet de la Selva amb només 22 anys), i Xavier Quer, alcalde de Crespià.

Pel que fa a la llista de candidats al Senat, aquesta ve encapçalada per Joan Bagué (CDC), en substitució de Rosa Núria Aleixandre i amb Romà Codina (alcalde de Lloret de Mar) i Mari Dubé com a suplents; Pere Maluquer (UDC), com a número 2, amb Francesc Xavier Hortal i Meritxell Garrido com a suplents, i en el número 3, Maria Rieradevall, amb Joan Figueras (alcalde de Cadaqués) i Roser Estanyol com a suplents.

En les eleccions del 2004, socialistes, convergents i ERC es van repartir els sis escons a raó de dos diputats per cadascun però el 2008 el PSC va aconseguir els millors resultats del partit i va obtenir tres regidors, mentre que CiU es va quedar amb dos i ERC amb un. El PP es va quedar fora. Ara CiU s'ha marcat com a "repte" aconseguir tres regidors i tres senadors.