Endesa comença demà les obres per instal·lar fusibles externs al barri de Font de la Pólvora

Es començarà al carrer Mimosa

Si tot va com està previst la setmana que ve han de començar els treballs d'instal·lació dels fusibles externs al carrer Mimosa de Font de la Pólvora a Girona. És l'inici de la prova pilot anunciada per l'Ajuntament per posar fi als talls de llum que pateix el carrer cada vegada que algun veí la punxa i es produeix una sobrecàrrega. Les vuit comunitats de veïns ja s'han constituït i després de reunir-se amb l'Ajuntament, han donat el vistiplau a que Endesa comenci amb les obres aquesta setmana vinent.

La mesura permetrà que quan es produeixi una sobrecàrrega no salti la llum de tot el carrer, sinó només la de l'edifici on s'ha produït. Això sí, cada caixa de fusibles estarà tancada amb clau que haurà de custodiar algun veí. Aquest tema és "delicat" segons explica la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona Núria Pi, ja que hi ha "certs recels" per part dels presidents de cada comunitat a tenir aquesta responsabilitat. "És un tema que falta definir encara", assenyala l'edil.

Els fusibles externs és l'aposta que ha fet l'Ajuntament de Girona que, en canvi, ha descartat altres propostes com la unificació i blindatge de comptadors com s'ha fet en altres barris amb casuístiques similars com el de la Mina a Sant Adrià de Besós (Barcelonès). La idea del consistori és que, si aquesta prova surt bé al carrer Mimosa, es pugui estendre a d'altres punts del barri de Font de la Pólvora on hi ha problemes amb els talls de llum.

Assessorament als veïns

En paral·lel a les obres d'Endesa, Pi ha explicat que des de l'Ajuntament també es contractaran dos tècnics que aniran porta per porta amb els veïns per assessorar-los en relació a quina potència els convé contractar. "La idea és que ens diguin quin nombre d'electrodomèstics tenen a casa i en funció d'això el professional els explicarà quina és la millor opció
per a ells", concreta Pi.

A banda d'aquests tècnics, també està prevista una xerrada periòdica al centre cívic amb cada comunitat per resoldre dubtes i incidències que hagin pogut tenir. El consistori pretén així, que aquestes xerrades també serveixin per sensibilitzar els veïns en fer un consum "responsable". "Volem fer-ho porta a porta però també a nivell de comunitat per afavorir la conscienciació".

El que sí ha descartat fer l'Ajuntament és una xerrada general i oberta a tots els veïns perquè considera que "no és resolutiu". "Veiem que és molt més productiu fer-ho personalment i temàtica per temàtica", remarca la regidora.

Des del consistori, però, deixen clar que aquelles famílies que puguin al·legar casos de vulnerabilitat se'ls pagarà el comptador.

Control policial

El que també es mantindrà és un control policial cada vegada que els tècnics d'Endesa vagin al barri a comprovar si hi ha veïns que han punxat la llum. Pi explica que la previsió és que es faci o bé cada dia o cada dos dies.

En paral·lel també es parlarà amb el Gremi d'instal·ladors per tal d'arribar a un pacte per resoldre les problemàtiques que puguin sorgir i que no tinguin res a veure amb Endesa.