Una veïna de Salt a qui el banc ha desnonat salda la hipoteca amb l'entrega de l'habitatge

L'Audiència, que ha valorat el cas, assegura que l'entitat va actuar "amb abús de dret"

La propietària de l'habitatge, una veïna de Salt, va comprar la casa i va signar una hipoteca amb l'entitat Deutsche Bank per valor de 325.000 euros. La dona va començar a pagar les mensualitats, però va patir dificultats econòmiques i no va poder continuar saldant la hipoteca quan encara devia 303.658,10 euros.

L'entitat la va desnonar i, després de portar la casa a subhasta, el mateix Deutsche Bank se la va adjudicar per la meitat del valor de taxació amb què s'havia signat el crèdit; és a dir, 162.500 euros. Tot i haver-se quedat amb l'habitatge, però, el banc sostenia que tenia dret a cobrar els 141.158,10 euros de diferència que hi havia fins arribar a cobrir l'import del préstec.

Per això, l'entitat va continuar reclamant diners a l'antiga propietària. I no només a ella, sinó també al seu germà i als seus pares, que l'havien avalada en el moment de signar la hipoteca.

El cas va arribar als Jutjats de Girona i, en una primera instància, es va donar la raó a l'entitat bancària. Aleshores, l'afectada va presentar recurs davant l'Audiència de Girona, que ara li ha acabat donant la raó. Una interlocutòria de la Secció Segona, de la qual ha estat ponent el magistrat Jaume Masfarré, conclou que el deute hipotecari es va saldar amb l'entrega de l'habitatge.

Segons la resolució, Deutsche Bank es va adjudicar la casa a la subhasta "per reduir o extingir el seu crèdit". Com que l'habitatge va passar a formar part del seu patrimoni -i no el va comprar una tercera persona- l'Audiència conclou que Deutsche Bank no pot sostenir que el valor de la casa ara és de 162.500 euros, quan abans, en el moment de signar la hipoteca, el mateix banc va valorar-la en 325.000 euros.

Abús de dret i enriquiment injust

En conseqüència, la resolució judicial ressalta que l'entitat va actuar amb "abús de dret" i de manera "totalment contrària a l'exercici de la bona fe". L'Audiència de Girona indica que, si continua reclamant diners a la veïna de Salt i a la seva família, tindria un "enriquiment injust". Per això, la interlocutòria resol que ja s'ha saldat el deute amb l'entrega de l'habitatge (el que es coneix com a dació en pagament).

A l'hora de motivar la interlocutòria, la Secció Segona ressalta que l'estimació del recurs interposar per la veïna de Salt respon a la voluntat d'adoptar "una decisió justa" i evitar que el Deustche Bank pugui tenir "un benefici injustificat".

La resolució, que és ferma, ordena a l'entitat aixecar l'embargament dels comptes corrents a l'afectada i deixar-li de reclamar diners. La interlocutòria ha tingut un vot particular d'un dels magistrats, que ha discrepat amb els criteris adoptats pel tribunal.