La línia d'alta tensió Olot-Serinyà ja està en funcionament i l'any que ve connectarà fins a Figueres

Entra en servei la nova subestació de Bescanó que penja de la MAT i es preveu enllaçar-la amb la de Salt amb una segona línia el 2012

La millora de la xarxa elèctrica a les comarques gironines es va completant per fases. Aquest dijous, les companyies Endesa i Bassols Energia han informat de la posada en servei de la línia d'alta tensió de 132 kV que va d'Olot a Serinyà. La infraestructura, que ha estat en proves durant aquest estiu, busca no només garantir i millorar la seguretat en el subministrament elèctric de la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Ripollès i l'Alt Empordà, sinó també "potenciar" el desenvolupament i el teixit industrial de tota aquesta àrea.

Aquesta era una línia que necessitava una millora, ja que es va construir durant els anys 60, i el que s'ha fet ha estat incrementar-ne la seva potència, de forma que s'ha passat d'una tensió de 66 kV a una de 132 kV, un fet que permet distribuir més energia elèctrica i cobrir la demanda creixent de la comarca de la Garrotxa, segons ha explicat el conseller delegat de Bassols Energia, Tomàs Feliu.

La companyia elèctrica preveu continuar la línia des de la nova subestació de Serinyà, que ha permès disposar d'un nou punt d'injecció de la xarxa de mitjana tensió, fins arribar a Figueres.

Màxima integració en l'entorn

Dels 29 quilòmetres que hi ha de línia, un total de 5,8 passen per dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El seu director, Xavier Puig, ha reconegut la feina feta i la col·laboració amb les dues companyies elèctriques per minimitzar al màxim l'impacte ecològic i visual de la xarxa. Indrets tan singulars com la cinglera de Castellfollit de la Roca, el pla de Begudà i el volcà d'Aiguanegre es troben a prop del traçat i per això s'ha mantingut el recorregut de la línia antiga i només s'ha variat en aquells punts on hi havia més impacte. En aquest sentit, la nova línia ha permès reduir de dos terços el nombre de suports de la instal·lació vella, amb l'ajut de tècniques de simulació, així com la disminució de les alçades de 23 torres de dins del parc, un fet que ha permès reduir l'impacte visual entre un 15 i un 20%. Per altra banda, també s'ha fet un tractament cromàtic de tots els suports, amb un color verdós, per fer el màxim discreta la seva instal·lació.

Preguntat per la resistència de les torres, el director d'Endesa a Girona, Francesc Vizcaíno, ha assegurat que tenen una "dimensió suficient" i estan fetes amb una tecnologia que en garanteixen la seguretat davant possibles temporals així com que permeten que hi hagi menys avaries.

L'any 2009 va començar a construir-se la nova línia, cinc anys més tard de presentar-se el primer projecte davant l'administració. Al mateix temps de la seva posada en marxa, s'ha posat en servei la subestació elèctrica de Les Fonts, per tal de connectar noves necessitats de distribució i generació al municipi de Sant Joan les Fonts.

La subestació de Bescanó, en funcionament

El director d'Endesa a Girona, Francesc Vizacaíno, ha confirmat que la subestació de Bescanó ja està en marxa a nivell de transport i de distribució, aquesta última part des del juliol, i ha avançat en què consistirà la segona fase. "Consistirà en connectar una segona línia entre la nova subestació de Bescanó i la de Salt, que també està en marxa, que estarà l'any que ve". Vizcaíno ha assegurat que ja han contactat amb els dos ajuntaments i que els han donat "plena col·laboració" i per això esperen posar-la en servei "quan abans millor".

La nova subestació de Bescanó està situada al costat de la MAT i s'encarrega de convertir la tensió de 400 kV (molt alta tensió) en alta tensió (132kV) per a la distribució a la xarxa elèctrica gironina.

A banda, hi ha pendents dues connexions més. Una és la de la zona del nord-est amb la subestació de Santa Llogaia que, connectada a la xarxa de transport de 400 kV, ha de permetre millorar el subministrament a Girona i la Costa Brava, mentre que l'última connexió prevista, seria la corresponent a la de Riudarenes, que des del sud "donarà suport per complet a tota la demarcació", segons paraules de Vizcaíno. "Són infraestructures grans que tenen un procés llarg d'execució", ha apuntat sense especificar els terminis exactes.