La cruesa històrica i la identitat argentina es representen aquesta nit a 'El Box' de Ricardo Bartís

El director estrena a Temporada Alta 'El Box', la segona part de la seva particular Trilogia de l'Esport

  • Un moment de "El Box" de Ricardo Bartís © M. Estarriola
    Un moment de "El Box" de Ricardo Bartís © M. Estarriola
'El Box' és la història de Maria Amelia 'La Piñata', una exboxejadora que prepara la festa d'aniversari dels seus 50 anys. El lloc on ha escollit fer la celebració és el seu vell i decrèpit gimnàs, envoltada d'una corrua de personatges característics -des de jovenetes mudades fins a un doctor anat a la baixa, passant per l'atleta que vesteix només una tovallola.

Aquest escenari, amb un ring de boxa al mig, acollirà una festa desastrosa, que obrirà les portes al ressentiment i al dolor. Bartís fa servir l'esport com a excusa per poder interrogar-se sobra la història i la identitat d'Argentina. Una història marcada, sobretot, pels cops i la cruesa.

De fet, una frase que pronuncia la mateixa protagonista durant un moment de l'obra és prou explícita per explicar el que ha patit el país Sud-americà durant les darreres dècades. "En un món on se'ns ha sostret tota l'energia, tota la potència, un bon cop de puny a la boca és l'únic passaport a la consciència", expressa 'La Piñata'.

L'espectacle és la segona part de la Trilogia Esportiva, iniciada amb l'obra 'La pesca', que es va veure al Temporada Alta ara fa dues edicions. La tercera part, que clourà el cicle, serà 'El fútbol', encara per estrenar.

L'obra es podrà veure els dies 6, 7 i 8 d'octubre a l'espai 'La Pineda' de Sant Gregori. Amb l'estrena, la sala s'incorpora dins el recorregut d'escenaris del festival per antonomàsia de les comarques gironines.