Ricardo Bartís apropa amb 'El box' la seva visió crítica d'Argentina amb l'esport com excusa

L'obra es podrà veure el 6, 7 i 8 d'octubre a l'espai La Pineda al festival la Temporada Alta de Girona

'El box' és la història de Maria Amelia 'La Piñata', un exboxejador que prepara els fastos amb què ha de celebrar el seu 50 anys, en el seu vell gimnàs. No obstant això, la festa serà desastrosa i cap convidat hi fa acte de presència i 'La Piñata' obres les portes al ressentiment i el dolor. Bartís fa servir l'esport per poder interrogar-se sobre la història i la identitat d'Argentina. La mateixa 'La Piñata' diu en un moment de l'obra: "En un mundo donde se nos ha sustraído toda energía, toda potencia, un buen puñetazo en la boca es el único pasaporte a la conciencia".

Bartís ha dit que "és una mirada sobre Argentina, sobre l'existència de forces que es repeteixen cíclicament al país i que tenen a veure amb la desolació i la mort, però també amb sentiments vitals i discursos nobles". "Argentina discuteix en el seu si discursos molt confrontats i palpita una profunda violència que generació rere generació produeix mort i desolació", ha afegit.

El director de l'obra ha destacat que 'El box' "té especificitats com que es treballa sobre una dona, tot i que no és espectacle de gènere". Tot i això, ha considerat "peculiar l'elecció d'un personatge que complirà 50 anys i això coincidia amb el bicentenari de la República Argentina". El director ha assenyalat que se'ls va convidar per fer l'obra en la reestrena del Teatre Colón de Buenos Aires. "Era un esdeveniment molt estrany perquè l'Sportivo Teatral són del 'grupito del fondo'", ha assegurat. "Era una forma interessant d'anar a discutir teatralment, però varem tenir problemes amb l'administració i finalment no hi varem anar", ha lamentat.

Entre altres interessants reflexions, Bartís ha dit que el teatre "és un art d'una gran complexitat i ha estat maltractat i reduït. No crec que hi hagi una activitat artística més complexa". Tot i això, ha criticat la mala premsa que tenen i que són "la cosina estúpida de les arts. Ni els intel·lectuals ni la política li donen l'entitat de reflexió i de profunditat que el teatre hauria de tenir". Segons Bartís, "l'Estat i la política opera per la domesticació del teatre i és cert que hi ha un teatre que està totalment domèstic i no és més que un entreteniment culte".

Trilogia

L'espectacle és la segona part de la Trilogia Esportiva, iniciada amb 'La pesca', que ja es va veure al Temporada Alta de l'any 2009. La tercera part és 'El fútbol', que encara està per estrenar. El muntatge es podrà veure el 6, 7 i 8 d'octubre a l'espai La Pineda.