Marc Vidal és escollit candidat d’ICV per Girona per a les eleccions generals

Alba Benedicto i Josep Maria Carles són escollits caps de llista per Tarragona i Lleida

“Nosaltres volem capgirar aquesta situació amb la gent que no es resigna i estem disposats a defensar els seus interessos com hem fet fins ara”, va dir Vidal recordant entre d’altres accions que ICV ja ha dut al congrés la dació en pagament, el tancament d’Ascó I, el rebuig a la retirada de l’Impost del Patrimoni, o el rebuig a les reformes laborals. Vidal va referir-se als que tenen "feina per trobar feina, les dones que suporten la doble moral del masclisme, els que perden la casa..." per fer una crida a "trencar el vidre de la resignació" i va reclamar "el dret a la insubmissió quan les lleis són manifestament injustes".

Creació d’ocupació i gir en els polítiques econòmiques

Durant la seva intervenció Joan Coscubiela va destacar la “il·lusió i esperança” que està trobant en les agrupacions locals ecosocialistes i la necessitat de transmetre aquest sentiment per capgirar la situació.

Com a eixos principals de les propostes que ICV porta a Madrid va destacar la creació d’ocupació i el gir en les polítiques econòmiques. Per al candidat ecosocalista les polítiques de retallades, la reducció d'impostos als més rics o la fixació del sostre d'endeutament, no resolen realment la situació de crisi, "i a més generen greus injustícies". Coscubiela va afirmar que "estem en un moment en que la gent està indignada, emprenyada i fins i tot hi ha gent en condicions desesperades" en referència a les famílies que sense feina per pagar la hipoteca, a més perden la llar, i va apuntar el perill que "la gent opti per l’escepticisme, la resignació i la desesperança" perquè en aquest cas "ens podem enfrontar a una situació que afectarà a moltes generacions futures pel retrocés en els drets socials i les polítiques mediambientals". De fet Joan Coscubiela va afirmar que no és el proper president o la composició del proper Congrés el que es votarà el proper 20N, en realitat serà "el futur de la democràcia".

Per aquesta raó Coscubiela també va fer una crida a les agrupacions locals d'ICV a transformar la situació en compromís i rebelar-se: "la gent ha de tenir molt clar que o bé planta cara o la trepitjaran, i no només als seus drets, també a la seva dignitat".

Construcció nacional

Coscubiela i Marc Vidal també van recordar que la defensa del dret  a l'autodeterminació "ve dels temps del PSUC" i van assenyalar que els avenços nacionals sempre han vingut de la lluita de les classes populars i treballadores. Coscubiela va afirmar que quan CiU ha hagut de triar entre el país i la butxaca, "sempre trien la butxaca i en diuen sentit d'estat".

En al·lusions a ERC i el PSC Coscubiela va afirmar que "la responsabilitat de ser el referent de l'esquerra nacional de Catalunya" en aquests moments recau sobre ICV, després de l'acostament d'ERC a CiU i l'actuació dels diputats del PSC-PSOE a Madrid.

Gent jove

Joan Coscubiela també va refeir-se a la gent jove, "no només per buscar el seu vot, també per prestar atenció perquè si en aquests moments alguna part de la societat estan afectats i en situació de risc són sobretot les generacions més joves, i ells són el nostre futur".