Girona aprova demanar 5 MEUR en crèdits hores abans que entri en vigor el decret anti dèficit

L'oposició ha criticat les formes d'aprovar 'a corre-cuita' els projectes

Després de conèixer la mesura que prohibeix endeutar-se als ajuntaments fins al 2012, l'Ajuntament de Girona ha convocat aquesta tarda un ple extraordinari per poder aprovar dos crèdits i els conseqüents avals a dues empreses municipals. Per una banda, el ple ha aprovat –amb els vots a favor del tripartit i en contra de l'oposició- la concessió d'un crèdit de 4 MEUR a l'empresa municipal Vivendes de Girona per desencallar les obres del pàrquing del Pallol, al Barri Vell, unes obres que fa uns dos anys que estan aturades per la fallida de la primera empresa adjudicatària. Per altra banda, també s'ha aprovat un crèdit de 954.416 euros per a la compra, per part de Transports Municipals del Gironès, de quatre nous autobusos.

Des de la regidoria d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, ha defensat que es tracta de dues operacions que estaven 'previstes i computades' al pressupost del 2010 però que es preveien aprovar el pròxim ple de juny. Ara bé, l'entrada en vigor d'aquest decret impossibilita l'ajuntament a demanar aquests crèdits i, per tant, el consistori els ha aprovat per la via d'urgència, amb els vots en contra de CiU (els dos regidors del PP no han assistit al ple).

Les formes però d'aprovar aquests crèdits i els seus avals no ha agradat l'oposició. El líder de CiU, Carles Puigdemont, ha criticat les 'presses' de l'ajuntament i ha titllat la mesura 'd'estrafolària per voler burlar la llei'. 'Ens proposen que expliquem als ciutadans que 'feta la llei, feta la trampa' però això no ho podem acceptar', ha manifestat Puigdemont que ha dit que no s'hauria d'haver celebrat cap ple extraordinari 'ni forçar tant la interpretació dels calendaris poques hores abans d'entrar un vigor el nou decret'.

CiU també ha criticat que l'equip de govern aprovi 'a corre-cuita' crèdits per 5 MEUR quan el decret aprovat pel PSOE 'demana la contenció de la despesa pública'. 'Com s'ho faran per garantir les inversions al 2011 si aquest any ja es fan a base de crèdit?', s'ha preguntat el líder de l'oposició que, a més, ha animat l'equip de govern a presentar un recurs d'inconstitucionalitat sobre la mesura que prohibeix l'endeutament per vulnerar la llei de Bases d'Hisendes Locals.

Els arguments de CiU han molestat la tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, que ha respost a Puigdemont que estava 'poc informat' ja que altres ajuntaments del seu partit -com el de Sant Cugat, ha puntualitzat la regidora- ha aprovat també per ple urgent crèdits per valor de 16 MEUR per aquest any i també per al 2011. 'El que duem aquí són dos projectes més que estudiats i computats al pressupost del 2010 i que, per tant, no volem que quedin endarrerits perquè són de cabdal importància', ha justificat.

'El món local està disgustat'

Per la seva banda, l'alcaldessa, Anna Pagans ha reconegut que 'el món local està disgustat' per la mesura aprovada per l'executiu de Zapatero i que afecta de ple els ajuntaments. 'Estem disgustats pels terminis de l'autorització de crèdits o avals que marca el decret', ha reconegut l'alcaldessa socialista que ha defensat que, amb el ple extraordinari, 'no vulnerem cap llei'. Segons entén l'alcaldessa, si el decret no entra en vigor fins dimarts tenen l'opció d'aprovar per la via d'urgència crèdits.

L'alcaldessa, que també és vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, ha dit que el món municipalista 'farà les queixes que calguin' però que s'hauran de consensuar. Està prevista una reunió a finals de setmana de la FMC per decidir el pronunciament dels ajuntaments davant les mesures iniciades tant per l'Estat com per la Generalitat.