Blanes homenatja el Vescomtat de Cabrera amb un pessebre de 200 metres quadrats

La instal·lació quadruplica la superfície dels que s'havien muntat fins ara

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

El Vescomtat de Cabrera, una de les senyories feudals més importants de Catalunya a partir del segle XI, s'estenia per la major part de l'actual comarca de la Selva i algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. I a redós del castell-palau dels vescomtes, situat a Blanes, ara fa set segles es va fundar la parròquia de Santa Maria.

Per commemorar l'efemèride, i unir tradició amb història, Blanes ha dedicat aquest 2019 el seu XXVIIè Pessebre Monumental al Vescomtat de Cabrera. El d'aquest any, a més, és el pessebre més especial que s'ha fet fins ara. D'entrada, perquè quadruplica la superfície que tenien els anteriors i ocupa fins a 200 metres quadrats. Però també perquè inclou una reproducció inèdita de l'antic castell-palau (situada en un dels extrems, just darrere del naixement).

Tot i que la llevantada hagi fet la guitza, els membres de l'Associació Pessebrista i els alumnes de l'institut Serrallarga –que fa set anys que participen al muntatge- s'afanyaven aquest migdia per tenir-ho tot apunt. Al darrere, hi ha hores i hores de feina.

Els alumnes s'han documentat històricament i, a partir del disseny que ha fet l'associació, ells han estat els responsables de fer-lo realitat. Al muntatge del pessebre hi han participat un centenar d'estudiants, coordinats per la professora de màrqueting i publicitat de l'IES, Susanna Castilla. "Alguns alumnes han pintat les maquetes, d'altres s'han encarregat de la part de vegetació i finalment, un darrer grup s'ha encarregat d d'apilar escorces de suro per recrear les muntanyes", concreta Castilla.

I per fer-se una idea de la feina ingent que hi ha al darrere del muntatge, la professora dona xifres. S'han espargit vuit saques de terra arreu de la instal·lació, s'han vernissat fins a 500 troncs que recreen els arbres (per evitar que la pluja els malmeti) i ha calgut portar un camió d'escorça de suro, i clavar-les una per una amb claus, per simular les muntanyes.

Castells, esglésies i efectes especials

El disseny del XXVIIè Pessebre Monumental, que se situa sota una carpa a la plaça dels Dies Feiners, permet que el visitant pugui fer un viatge medieval per la comarca de la Selva. De Blanes, a més de la reproducció de l'antic castell-palau, en destaquen també les representacions del castell de Sant Joan, de la Font Gòtica o de les Voltes del carrer Ample (coronades per una fornícula amb les imatges dels copatrons del municipi).

També s'hi poden veure les esglésies de Breda, el castell d'Hostalric i una altre de les joies medievals i autèntic símbol del vescomtat: el castell de Montsoriu (que va acabar convertint-se en residència dels vescomtes).

El muntatge, a més, inclou efectes especials. Els més representatius són el so de les campanes tant de la parròquia de Santa Maria com de l'església de Breda (que es poden escoltar prement un botó). A més, davant la muntanya coronada pel castell de Montsoriu, s'hi recrea una autèntica tempesta amb pluja i aparell de trons.

50 figures noves de trinca

Les figures més representatives del pessebre tradicional acaben de donar realisme al muntatge. Les d'aquest any, a més, s'han comprat noves. El membre de l'Agrupació Pessebrista Jaume Ametller, que també s'ha encarregat del disseny, explica que les que hi havia fins ara eren massa grans per incloure-les al muntatge. "Hem fet un esforç econòmic important i les hem comprades noves, per aconseguir que la seva proporció lligués amb l'entorn", concreta Ametller.

Escampades al llarg dels 200 metres quadrats, n'hi ha una cinquantena (trenta personatges i vint animals). I com no podia ser d'altra manera, no hi podien faltar escenes com les de l'anunciació als pastors, els tres reis o el naixement. "A més, es recrea un mercat davant la plaça d'Hostalric, hi haurà altres figures que transitaran pels camins i, finalment, les que es mouran pels camps o els horts", conclou Ametller.

El XXVIIè Pessebre Monumental de Blanes s'inaugura aquest dijous a la tarda. El muntatge es podrà veure a la plaça que hi ha al darrere l'Ajuntament fins al 6 de gener, el dia de Reis i el darrer de les festes de Nadal.