Expulsats 60 delinqüents multireincidents enxampats a les comarques gironines

El comissari en cap a Girona adverteix que les propostes d'expulsió, d'una manera o altra, s'acaben portant a terme

Les expulsions de delinqüents multireincidents són un dels objectius que es van fixar policies, jutges i fiscalia arran del conflicte que va esclatar a Salt (Gironès) a principis de l'any passat. Totes les parts van subscriure un protocol de coordinació on s'establia que, sempre que es pogués, s'expulsarien els multireincidents del territori en comptes de tancar-los a la presó.

L'any passat, la policia estatal i la Subdelegació van enviar als seus països d'origen a 79 delinqüents multireincidents. I aquest 2011, només en els vuit primers mesos, ja s'han materialitzat 60 expulsions. En total, aquests delinqüents estrangers, que operaven a les comarques gironines, sumaven 327 causes judicials pendents.

La dada l'ha donada el comissari en cap de la policia espanyola a Girona, Sebastián Trapote, durant la celebració dels Àngels Custodis, la festa patronal del cos. Trapote no ha volgut passar per alt que, entre els qui s'han aconseguit retornar als seus països d'origen, hi havia Morad-el-Hassani, que durant els aldarulls de Salt es va erigir com a portaveu dels immigrants.

No és admissible

"No és admissible que aquests individus s'erigeixin com a líders o representants de determinats col·lectius i es posin al capdavant de manifestacions on es reclama mantenir unes normes cíviques de convivència social", ha dit Trapote, en referència a El-Hassani. I ha afegit: "Són els menys indicats perquè, en nombroses ocasions, transgredeixen aquestes normes".

Sebastián Trapote ha assegurat que les expulsions de delinqüents multireincidents s'han convertit "en una veritable prioritat" per al cos. De fet, les xifres parlen per elles mateixes. De les 103 expulsions que la policia estatal ha fet en el que portem d'any, gairebé el 60% han estat de delinqüents multireincidents.

"Es tracta de gent que pot cometre fins a cinc o sis delictes al dia", ha ressaltat Trapote. El comissari en cap de la policia estatal a Girona també ha advertit que, més tard o més d'hora, les propostes d'expulsió s'acaben portant a terme. "Ja sigui aquí o en altres parts de l'Estat", ha precisat.

Aquest darrer any, a les comarques gironines, la policia estatal ha tramitat 914 propostes d'expulsió a la demarcació, i ha detingut 736 persones en aplicació de la Llei d'Estrangeria.

105 detinguts a l'aeroport de Girona

L'estadística de la policia espanyola, que s'ha donat a conèixer durant la celebració del dia dels Àngels Custodis, també recull que els agents han detingut 105 persones a l'aeroport Girona-Costa Brava per falsificació de documents. A més, a 106 se'ls ha denegat l'entrada després d'aterrar perquè no reunien els requisits necessaris.

D'altra banda, arreu de la demarcació, durant el darrer any la policia ha detingut 148 persones per delictes relacionats -entre d'altres- amb la immigració il·legal i la prostitució de persones estrangeres.

Per últim, el cos estatal ha donat dades de certificació de documents. Durant els darrers dotze mesos, han expedit 95.516 DNI (5.000 més que l'altre any), 33.923 passaports, 48.954 targetes d'estrangeria i 7.325 certificats de registre de ciutadans de l'Europa comunitària.

Durant el seu discurs, el subdelegat de l'Estat a Girona, Francesc-Francisco Busquets, ha volgut anar més enllà de les dades d'actuacions del cos. "El més important és el servei públic que es fa al ciutadà", ha ressaltat Francisco-Busquets.