Isaki Lacuesta assegura que la comunicació cultural s'està convertint en 'un negoci'

El director de cinema gironí insta els futurs comunicadors culturals de la UdG a fer una feina de "discriminació positiva"

"De forma conscient o inconscient, els mitjans de comunicació fan pur màrqueting", segons el director gironí recentment guardonat a Sant Sebastià, que ha encomanat als futurs comunicadors culturals de la UdG "donar la volta" al panorama actual. El director de 'Los pasos dobles' ha animat també els estudiants a capgirar aquesta tendència afirmant que "el màrqueting i el capitalisme no són suficients, no aguanten prou temps". Cal treballar "amb il·lusió i en el que agrada" i conscients que els llocs de treball que ocupa "la gent sense il·lusió i cansada acabaran caient", ha afegit.

El director gironí també denuncia que "un cert periodisme cultural", per arribar a un públic més ampli, "està baixant a nivells de barra de bar". Per contra, creu que el comunicador cultural ha de tenir una missió divulgativa, sobretot d'aquelles opcions més minoritàries que no tenen cabuda en els mitjans a causa d'aquest màrqueting que, segons Lacuesta, els controla.

El cineasta també ha demanat "cura" als periodistes que escriuen a la xarxa i que en alguns casos justifiquen continguts menys elaborats argumentant que són per a un bloc, per exemple. "El que surt a Internet sí perdura", per això que "potser cal ser més curós que amb el diari", ha reflexionat.

A part de la direcció de curt i llargmetratges, Lacuesta toca àmbits diversos com els mitjans de comunicació o la docència -a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC) i a la mateixa UdG. El director gironí ha justificat la seva dedicació a altres sectors a part del món del cinema perquè "el cine és una mica com els diaris de paper, que són feines en vies d'extinció", per això que ha fet una crida perquè es transformi.

Pel que fa l'obra amb què ha estat guardonat a Sant Sebastià, 'Los pasos dobles', Lacuesta ha explicat que la seva estructura és la d'un "conte oral on no cal que les coses acabin". El film està rodat a Mali i evoca la figura de l'escriptor i pintor francès François Augiéras. Compta amb l'artista Miquel Barceló com un dels intèrprets més destacats.

Isaki Lacuesta (Girona, 1975) va estudiar Comunicació Audiovisual a la UAB i posteriorment va cursar el màster en Documental de Creació de l'IDEC-UPF. En la seva trajectòria es troben obres com 'Cravan vs Cravan'; 'La leyenda del tiempo' (guardonat a festivals de Las Palmas o Buenos Aires); 'Los condenados' (guanyador del premi FIPRESCI de la crítica en la secció oficial de Sant Sebastià), o 'La noche que no acaba', entre d'altres. Com a guionista ha signat, per exemple, el documental d'Edmon Roch i premi Goya 2009 'Garbo. L'home que va salvar el món'.