Conviden a Espinosa a Empuriabrava per conèixer els canals afectats per la llei de Costes

El consistori va demanar una entrevista a la ministra fa un mes però no ha obtingut resposta

El ministeri ha emprès un procés per marcar la delimitació que, segons assegura, estableix la llei de costes entre les propietats i la línia de mar. Per això, considera que han d'existir sis metres de servitud pública també als canals d'Empuriabrava, uns terrenys que, en moltes ocasions, estan ocupats per amarratges, piscines o l'entrada de les pròpies cases. Aquesta situació afecta uns 4.500 propietaris d'Empuriabrava, molts dels quals estrangers, que no acaben d'entendre perquè ningú els va informar d'aquesta llei quan van comprar les seves cases. Existeix confusió entre els veïns perquè, tot i que els han promès que ningú serà expropiat, podrien perdre els seus drets de propietat d'amarratges i patir modificacions a les seves cases.

Actualment, el procés d'atermenament (o delimitació de la costa) es troba en fase de resolució d'al·legacions per part del Ministeri, que ha topat amb l'oposició frontal del municipi, els veïns i, fins i tot, de la Generalitat. En un nou capítol d'aquest procediment l'ajuntament ha fet pública una carta adreçada a la ministra del ram, Elena Espinosa, on justifica que la situació d'Empuriabrava és 'més complexa' que qualsevol altre punt de la geografia espanyola ja que hi ha més de 24 quilòmetres de canals navegables a l'interior del municipi, dins dels quals hi ha moltes cases afectades per l'aplicació de la llei.

A la carta, l'alcalde, Salvi Güell, explica que els veïns pateixen 'angoixa i nerviosisme' davant una 'hipotètica expropiació' dels seus bens i que aquesta situació es tradueix en 'continues enfadades i profunds desacords que obscureixen la convivència de tots'. Al mateix escrit, l'alcalde també trasllada a la ministra el neguit perquè la mesura, segons assenyala, pot perjudicar turísticament el municipi 'que obté el seu màxim rendiment d'aquest sector'.

Per això, convida la ministra a venir a Empuriabrava per conèixer de primera mà la seva situació 'singular'. 'Estic segur que aquí veurà la problemàtica que suposa l'aplicació de la llei de Costes ja que les característiques d'aquesta marina residencial no són les mateixes que es donen en qualsevol altre punt costaner', recull l'escrit. Güell li recorda que la franja de servitud que vol establir l'Estat creua, en alguns casos, menjadors, habitacions i jardins de les cases situades a tocar dels canals. Per tot això, demana que l'Estat tracti amb 'excepcionalitat' el seu cas davant la llei.

Sense data per entrevistar-se amb la ministra

La decisió d'enviar aquesta carta arriba un mes després que l'ajuntament hagi demanat una entrevista amb la ministra. 'Ens estan donant llargues, podem entendre que tenen l'agenda apretada però representem a 12.000 persones i el problema no és precisament petit', ha manifestat l'alcalde. Güell ha avançat ja que, igual que ha fet Roses –afectada per un procés similar- presentarà un recurs contenciós-administratiu si, finalment, el ministeri acaba aplicant la llei.

'Anirem a les més altes instàncies', ha assegurat l'alcalde que ja ha avançat que, si no resolen al contenciós, arribaran fins als tribunals europeus per impedir que els propietaris es vegin afectats per aquesta llei. A més, Güell ha recordat que pot existir un conflicte de competències Estat-Generalitat ja que els canals són una marina interior i la Generalitat té, a través del reglament de Marines Interiors, competències per actuar tant en la jurisdicció dels canals com en el port d'Empuriabrava.

L'alcalde ha indicat també que, si finalment aconsegueixen reunir-se amb Espinosa, convidaran veïns, propietaris i entitats a acompanyar-los a Madrid