ERC s'acosta a CiU amb l'objectiu d'ocupar 'un lloc central' en la política catalana

La ponència política, que fixa l'estratègia fins el 2015, no parla d'independència sinó que se centra en les negociacions del concert econòmic

El darrer Congrés d'ERC va ser el 2008 i, aleshores, hi havia una situació molt més convulsa que l'actual: es van presentar i es van negociar moltes esmenes a la ponència i quatre candidatures van competir per la direcció del partit. Ara, tres anys més tard i amb una davallada electoral que pesa sobre les esquenes del partit, ERC celebra un Congrés molt més plàcid.

De fet, la majoria de les esmenes presentades a la ponència política han acabat sent transaccionades i incorporades al text després de la negociació. El coordinador de la ponència política i, fins avui, membre de l'executiva, Isaac Albert, ha estat l'encarregat de defensar-la. Albert ha explicat que el partit ha de defensar els valors històrics del republicanisme, que "són a l'ADN d'ERC", però també ha reclamat que són necessaris canvis per adaptar-se al moment actual. "Cal una nova manera de fer política més relacional i consensual", ha manifestat Albert.

En aquest sentit, Albert ha defensat que ERC ha d'ocupar "un lloc central en la política catalana". Aquest concepte introduït a la ponència fa referència a la capacitat del partit de recobrar una "musculatura política" que li permeti ser determinant i "jugar al mig del camp", ha dit Albert fent ús d'un símil polític. Per això, ERC no amaga la voluntat d'estar al costat del Govern en els moments actuals. "En els darrers temps havíem perdut el marc referencial, que és el país, i ara ens toca estar al costat del Govern quan toqui", ha manifestat.

Albert també ha detallat que, malgrat que ERC defensa les polítiques d'esquerres i ha criticat les retallades de CiU, davant la decisió d'apostar per l'esquerra o pel país, ERC ha de decantar-se pel país. "Qui decideix en aquest moment és CiU. El tomb que fem no és a la dreta perquè som un partit nacionalment català i socialment d'esquerres, però hem d'estar amb el govern del país en els moments complicats", ha manifestat.

Independència, no en els pròxims quatre anys

La ponència política és un full de ruta que pot orientar la nova direcció però que no estan obligats a seguir-lo. "La ponència marca la línia estratègica però deixa marge d'actuació, no és numeració d'accions que ha de fer la nova direcció", ha assenyalat. De fet, la ponència fixa les línies estratègiques del partit fins el pròxim Congrés, previst per al 2015.

En aquests anys, el text no recull com a objectiu a curt termini la proclamació de la independència -parla del "procés cap a la independència"- i se centra en les negociacions que caldrà impulsar, tant a Catalunya com amb l'Estat, per aconseguir el concert econòmic. ERC alerta que la negociació amb el govern de l'Estat pot fracassar i que, aleshores, caldrà una ERC forta i apunta també a una unió dels partits catalanistes. I amb vistes a les pròximes eleccions del 20-N -que ERC reconeix que arriben "massa aviat" per a la nova direcció- hi podria haver coalicions, però no matisa si s'han de produir abans o després dels comicis. "S'obre una oportunitat per establir una estratègia comuna a Madrid amb altres forces sobiranistes i progressistes tant dels països catalans com d'altres nacions de l'estat espanyol", recull el text.

Tant si fracassa com si triomfa el concert econòmic, el full de ruta d'ERC apunta que "serà el moment propici perquè s'obri a mig termini una etapa de lluita, mobilització i construcció nacional per arribar a la transició cap a la independència". Tot i això, Albert ha reconegut que el partit és ambiciós i que està preparat per afrontar "les travessies del desert que calguin" per arribar a aconseguir la independència.