Els promotors creuen que el pla de la Costa Brava és ''prematur''

Consideren que només busca "limitar" sense valorar aspectes econòmics

El president del Gremi de Promotors i Constructors de Girona, Josep Maria Coll, creu que el pla director de protecció de la Costa Brava s'ha fet de forma "prematura", perseguint l'objectiu de "limitar el creixement" i sense valorar altres aspectes com el model econòmic de la demarcació.

"El Govern diu que aquesta revisió s'ha fet amb molt rigor però el temps que hi ha hagut això no és possible", ha apuntat Coll que exposa que el pla hauria d'incloure, per exemple, com pot afectar que s'impedeixi construir 15.037 habitatges per al sector.

El president creu que al pla afectarà especialment aquells promotors que ja tenien els projectes molt avançats i a qui ara "tanquen la porta als nassos" perquè encara no comptaven amb tots els permisos. Josep Maria Coll, en canvi, veu positiu que el pla inclogui noves directrius per millorar la integració paisatgística de les noves construccions.

Coll posa en dubte, per exemple, que el Govern hagi tingut en compte com pot afectar el pla al sector constructiu i immobiliari o, fins i tot, al turístic. "Si tot això serveix per redimensionar el creixement previst a la Costa Brava seguint criteris més actuals estarà bé", ha afirmat el president dels promotors i constructors que, tot i això, apunta que serà negatiu "si s'ha fet sense tenir en compte quins són els nous models econòmics que han de regir el desenvolupament". Per això, creu que el nivell d'anàlisi hauria d'haver estat més "profund".

"Amb més dades i amb més visió de futur potser s'hauria fet més bé perquè la sensació és que s'han retallat algunes coses amb criteri i d'altres amb pressió per la conjuntura", ha afirmat Josep Maria Coll que, tot i això, subratlla que els promotors afectats tindran el període d'informació pública per presentar al·legacions.

Segons Coll, probablement els més afectats seran aquells promotors que tenien els projectes més avançats però encara no comptaven amb tota la tramitació feta i a qui ara "tanquen la porta als nassos". "Entenc que hi ha tot un grup de promotors que havien madurat molt el projecte dins la legalitat vigent, havien passat molts filtres i moltes aprovacions i ara el pla els ha enganxat just en la fase de tancament", exposa. És aquest grup, entén Coll, que pot acabar arribant als tribunals per reclamar compensacions o per oposar-se al pla.

En canvi, sosté que hi haurà d'altres promotors que el pla obliga modificar els projectes aplicant noves directrius més restrictives per garantir la integració paisatgística i ambiental que vegin viable fer-ho per tirar endavant les construccions. El president dels promotors creu que l'actualització de la normativa per adoptar mesures més respectuoses amb l'entorn és una bona notícia, sobretot en aquells municipis amb planejaments més antics i que no incloïen mesures correctores.