Un nou sistema de lectura automàtica del fons de l'ull pot diagnosticar millor el risc cardiovascular

En un futur es podria aplicar de forma generalitzada als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Girona

El sistema, validat i publicat, analitza les imatges i les processa alhora que permet veure i detectar possibles canvis en els petits vasos de la retina. "Amb aquest mètode serem capaços de pronosticar amb encert la probabilitat que una persona pateixi un ictus, per exemple, i alhora saber la seva evolució perquè el programa detecta canvis en tant sols sis mesos", assenyala Coll de Tuero, un dels autors principals de l'estudi.

El programa s'ha començat a aplicar a un grup de pacients hipertensos i a un grup de pacients diabètics. En finalitzar aquesta fase exeperimental, el sistema s'haurà provat a un total de 700 persones hipertenses i més de 3.000 diabètiques. Si els resultats d'aquesta fase, que compta amb la col·laboració de la Unitat de Recerca de l'ICS, confirmen els resultats preliminars de l'estudi fet sobre una mostra de 200 persones, aquesta tècnica podrà aplicar-se de forma ceneralitzada als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Girona en un futur.

El finançament del projecte

L'estudi, batejat amb el nom de PIRENE, ha estat finançat per una beca ETES-FISS, per una beca del Ministeri d'Universitat i Investigació del govern central i per l'Agència d'Avaluació Tecnològica i Recerca Mèdica de Catalunya. En total, s'han aportat 200.000 euros.

Els autors principals de la investigació són el doctor Gabriel Coll de Tuero; el professor Manuel F González, cap del Grup de Visió Artificial i Reconeixement de Patrons (VARPA) de la Universitat de la Corunya; Marc sáez, responsable del Grup de Recerca en Estadística, Economia Aplicada i Salut de la Universitat de Girona (Grup GRECS); i el doctor Antonio Pose, del servei de Medicina Interna de l'Hospital de Conxo (Santiago de Compostel·la).