La segona regidora d'ERC investigada per tallar l'AP-7 a la Jonquera tampoc declara

L'advocat es pregunta per què ho investiga la benemèrita i no els Mossos d'Esquadra

La regidora d'ERC a la Jonquera (Alt Empordà) Marta Collell tampoc ha declarat aquest dijous davant de la Guàrdia Civil per un possible delicte de desordres públics. Collell ha seguit els passos de l'altre regidor republicà investigat, Jaume Ricart, que aquest dilluns també va ser citat a la comandància de Girona.

Segons el seu advocat, Joan Ferrer, els dos edils s'han acollit al dret a no declarar perquè no tenen "més informació" que la seva suposada presència al tall a l'AP-7 al seu pas pel municipi entre el 18 i el 19 d'octubre.

Ferrer ha retret que haguessin sortit "amb més preguntes que respostes", ja que volen saber per què "la Guàrdia Civil està investigant els fets, quan la policia de Catalunya són els Mossos d'Esquadra".

L'advocat també s'ha preguntat si "la simple presència d'unes persones en una manifestació que acaba en un tall" de carretera pot convertir-se "en un delicte de desordres públics". Ferrer creu que en cas que fos així hi podria haver una vulneració del dret a manifestació. De tota manera, el lletrat ha insistit que totes aquestes preguntes s'haurien pogut resoldre si hagués tingut "accés a l'atestat", però no ha estat així.

Per altra banda, Joan Ferrer creu que la investigació dels dos regidors republicans podria ser part d'una "estratègia d'estendre la por o la repressió" per part de la benemèrita. Tot i així, esperaran que el cas arribi als jutjats a l'espera que el magistrat corresponent decideixi si segueix endavant amb el cas o, per contra, arxiva la causa.

En aquest sentit, la regidora Marta Collell creu aquesta és una tàctica per dissuadir la gent de sortir al carrer per reclamar la independència catalana. De fet, Collell ha assegurat que s'ha acollit al dret a no declarar perquè "no sabem ben bé quins són els motius" pels quals ella i Jaume Ricart són investigats per desordres públics.

El senador Jordi Martí creu que la investigació "pretén escarmentar" a la població per les constants protestes al carrer i també ha apuntat que "vulnera alguns drets fonamentals com el de la manifestació".

De fet, l'advocat ha assegurat que, per la informació que tenen, la Guàrdia Civil situaria a Jaume Ricart i Marta Collell en el tall de l'AP-7 a partir d'unes fotografies penjades a les xarxes socials. Més enllà d'això no consta cap més informació sobre el possible delicte de desordres públics que podrien haver comès els dos càrrecs electes de la Jonquera.

Concentració davant la Guàrdia Civil

Una trentena de persones s'han concentrat davant de la comandància de la Guàrdia Civil de Girona per donar suport a Marta Collell. Entre ells hi havia el regidor Jaume Ricart, qui aquest dilluns va seguir el mateix procés que la seva companya. A més, hi havia diversos càrrecs electes d'ERC a la demarcació com ara el diputat al Congrés, Joan Margall i el senador Jordi Martí o l'alcalde de Sant Julià de Ramis (Gironès), Marc Puigtió.

Per altra banda, en la concentració també han donat suport diversos representants de l'Ajuntament de la Jonquera, entre elles l'alcaldessa Sònia Martínez.