La Generalitat anunciarà la ubicació del nou Trueta el primer trimestre de 2020

L'Equip de Govern desmunta els suposats beneficis de situar-lo a Salt

La Generalitat anunciarà quina serà la ubicació final del nou Hospital Josep Trueta com a molt tard el primer trimestre de l'any vinent segons ha assegurat avui l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

La notícia l'ha donat durant la presentació d'un dossier elaborat pels serveis tècnics i l'equip de govern municipal sobre la idoneïtat de situar el nou equipament en el sector del Pla Baix de Domeny. Aquest mateix informe ha estat lliurat a la consellera de Salut, Alba Vergés, amb qui han acordat la creació d'una comissió de treball que ja té data de reunió per abordar aquesta qüestió i resoldre dubtes que puguin sorgir respecte la tramitació del projecte.

Madrenas ha apuntat que l'actual hospital està a punt d'arribar als 65 anys d'activitat i serà necessari allargar la seva vida útil com a mínim set anys més, temps que calcula es podria inaugurar el nou centre si finalment es decideix ubicar-lo als terrenys proposats pel consistori.

Segons l'informe, la idoneïtat de la ubicació escollida recau en el fet que es tracta d'un indret ben connectat (amb l'autopista al costat) i que ja està urbanitzat. Pel que fa a la titularitat dels terrenys la Generalitat només hauria de comprar el 49% mentre que la resta son municipals. El preu de compra pot oscil·lar entre 600.000 i 900.000 euros i la construcció del Parc de Salut podria suposar un preu total d'entre 3,6 i 5,4 milions d'euros (MEUR).

Tres peces

El futur Parc de Salut estaria conformat per tres peces diferenciades. Una d'elles, la principal, comptaria amb una superfície de 30.000 metres quadrats on s'hi situaria l'hospital, de planta baixa més quatre pisos que assoliria un sostre de 75.000 metres quadrats, ampliables fins a 90.000 si es decideix fer-hi soterrani i ubicar-hi els quiròfans. "Aquesta és una dada orientativa, ja que es podria fer de més o menys alçada depenent de les necessitats", ha avançat la batllessa.

La segona peça, situada al nord oest, es tracta d'una zona de 9.500 metres quadrats que podria donar cabuda a les facultats de Medicina i Infermeria. En tot cas, Madrenas ha apuntat que això en tot cas seria decisió d'Educació.

La tercera i última, ubicada al sud est del Parc de Salut, tindria una superfície de 6.406 metres quadrats i s'hi podrien situar la unitat de subaguts.

Salt, una opció cara i lenta

El document elaborat pel consistori a través d'informes externs també desmunta les teories sobre la idoneïtat d'ubicar el Parc de Salut a Salt. D'una banda a nivell d'expropiacions el preu es dispararia fins als 3,6 MEUR (el total de fer tot el projecte a Domeny) i les modificacions a nivell urbanístic per a poder-hi construir retardarien el projecte i no es podria inaugurar fins d'aquí 11 anys com a mínim.

Amb tot, a nivell de mobilitat Salt també presenta carències, ja que l'únic accés seria a través de la C-65 i la sortida 7 de l'AP-7, on habitualment hi ha molt de trànsit, tant d'entrada com sortida. "Seria necessari fer-hi actuacions i hem calculat que tindrien un cost mínim de 3,6 MEUR", ha avançat Madrenas.

Finalment també ha fet incís en la musculatura de Girona per abordar un projecte d'aquestes dimensions; "canvia molt tenir al costat una ciutat convençuda, amb suficient pressupost i voluntat de fer fàcil les necessitats de tothom per fer congressos o dels treballadors sanitaris que un municipi (Salt) que no té les mateixes possibilitats com una capital de demarcació (Girona)".

La idea de Brugada, ridiculitzada

El cap del servei de Cardiologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, Ramon Brugada, va presentar mesos enrere una proposta per a crear un Campus Biomèdic a Salt previst pel 2050. En la seva visió contemplava el nou Trueta que conviuria amb el Santa Caterina a més de crear un centre de congressos, una residència universitària, un centre d'esports i totes les facultats mèdiques de la UdG.

Madrenas s'ha desmarcat d'aquesta idea i l'ha qualificat de "faraònica". Amb tot, ha assegurat que "la ciutadania mereix que treballem amb rigor i anem al que és segur. Projectes com aquest són coses del passat o dels Estats Units, on tot és privat", ha reblat l'alcaldessa que a més ha recordat la necessitat de tenir el nou equipament el més ràpid possible.

Més viable pels professionals

La regidora d'Educació, Esports i Seguretat en el Treball i metgessa de professió, Eva Palau, ha desgranat també els dubtes i tensions que genera entre els professionals sanitaris la suposada ubicació del nou Trueta a Salt. "Temen que el nou equipament es mengi el Santa Caterina i la seva importància com a hospital comarcal es vegi reduïda", ha apuntat.

En aquest sentit ha explicat que el model sanitari actual, basat en la proximitat, desapareixeria amb el Parc de Salut de Salt; "Parlem de coses obvies com quan els veïns de Girona van caminant al Güell per fer una rehabilitació i aquest servei com altres quedarien desplaçats a Salt. No m'imagino a ningú anant a peu fins allà", ha confessat Palau.

De la mateixa manera, en situacions de catàstrofe els professionals en emergències desaconsellen concentrar tots els recursos sanitaris en un sol punt. "La porta d'entrada pot quedar col·lapsada i sense alternatives. També és necessari tenir altres portes d'entrada per donar resposta a persones que pateixen malalties habituals del dia a dia, a més de la catàstrofe".

Les dimensions

El nou Hospital Josep Trueta comptarà, segons el Pla Funcional elaborat per Salut, amb 32 quiròfans, un màxim de 431 llits, 6 sales de parts i 78 boxs a urgències. Cal posar de relleu el creixement que suposarà, tenint en compte que actualment el centre disposa d’11 quiròfans, 400 llits, 4 sales de parts i 43 boxs a urgències.