Figueres atura la compra del pis on va viure Dalí

Destinarà els diners al pla d'asfaltatge de voreres o a un projector per al teatre

L'equip de govern de Figueres (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) no veu com una prioritat l'adquisició el pis on Salvador Dalí va passar gran part de l'adolescència. El vicealcalde, Pere Casellas, ha assegurat durant el ple extraordinari d'avui on s'han donat de baixa dues partides per valor de 250.000 euros destinades a la seva compra que "primer" cal acabar la reforma de la casa natal del geni –ja en marxa- i que, després, en tot cas, se'n pot parlar.

La modificació de crèdit també afecta altres actuacions com el projecte del carrer Avinyonet o l'arranjament de la plaça del Turó Baix amb una suma total de 330.000 euros. Els diners es destinaran majoritàriament a un pla d'asfaltatge de voreres (101.000 euros), inversió en sistema d'informació territorial (66.000), l'adquisició de vehicles (25.000 euros), senyalització vial (48.000) o un projector per al teatre (40.000).

Malgrat això, Casellas ha dit que la seva "prioritat" és que "la ciutat funcioni" i que no en faran res de comprar un pis "per al que ni tan sols tenim projecte". En aquest sentit, ha acusat l'anterior govern liderat per Jordi Masquef de fer apostes d'aquest tipus que "han deixat Figueres com la tenim" i ha apuntat que el més important, a hores d'ara, es que hi hagi, per exemple, "passos per a vianants pintats". "El govern és responsable", ha afegit.

Masquef, per la seva banda, ha criticat la decisió que va impulsar el seu equip i ha dit que consideren que aquest és un projecte "fonamental" per crear "un pol d'atracció turística a la zona". Un projecte, ha insistit, que hauria d'anar lligat, precisament, a la reforma de la casa natal del pintor.

Picabaralla entre Casellas i Masquef

Casellas, però, li ha replicat que "els pisos no es comuniquen" i, irònicament, ha dit que "també potser podríem comprar l'Astòria, perquè Dalí hi anava a fer el vermut". "Jo no hi veig cap interès senyor Masquef, al final, l'únic interès que hi veig és el de ser el partit hereu del 3%", ha afegit. Una afirmació que Masquef, ha respost afirmant que "vostè va votar aquest pressupost i veig que està tan imaginatiu i tan irònic com sempre".

El primer estudi del pintor

El pis de la discòrdia és l'habitatge on es va traslladar la família del geni empordanès quan aquest tenia només 8 anys. Forma part de l'anomenada casa Mas Roger que va dissenyar l'arquitecte Josep Azemar i per les seves parets hi van passar personalitats com Lorca o Buñuel. En aquest habitatge hi va pintar alguns dels seus primers quadres i, fins i tot, hi va erigir el seu primer taller de pintura, al safareig. De fet, l'espai apareix en alguns dels seus dibuixos i quadres. Entre ells, un dels més representatius, el de la 'Noia de Figueres'.