Salt tomba una moció de PxC contra el dret de vot dels marroquins a les eleccions municipals

Aprova amb les abstencions del PSC i el vot en contra de PxC la creació del fons per ajudar les comunitats de veïns

El ple de Salt ha rebutjat aquesta nit una moció presentada per la regidora de PxC perquè els marroquins que viuen a l'Estat no puguin votar en les eleccions municipals. El text argumentava que "els estrangers" no poden decidir el futur de l'estat espanyol "sense importar el seu grau d'integració social, el seu coneixement de les llengües oficials, les seves conviccions democràtiques o el seu grau d'integritat religiosa".

Els dos exedils de PxC, Juana Martínez i Carles Bonet, han donat suport al text presentat per la seva excompanya, argumentant que els immigrants ja adquiriran el dret a vot quan hagin aconseguit la nacionalitat espanyola o bé demostrin amb "fets consumats" la seva "total integració". En canvi, la portaveu del PSC ha qüestionat que es faci una moció expressament per als marroquins mentre l'Estat ha signat convenis de reciprocitat pel dret a vot a les municipals amb nou països extracomunitaris, set dels quals, llatinoamericans. "Per què uns sí i els altres no?", s'ha preguntat Pineda. Ha afegit també que per la "via de la negació" i "tancant cercles a les persones d'acord al seu origen", només s'aconseguirà que "es tanquin més en sí mateixos".

Per la seva banda, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha qualificat la moció d'"oportunista" i, tot i que considera que "en aquests moments no es pot signar" el tractat de reciprocitat amb el Marroc, creu que presentar el text "sense buscar el consens, afegeix més soroll i més crispació" a la localitat. L'alcalde ha matisat que no és partidari del tractat, entre altres motius, perquè no creu que funcioni la reciprocitat amb el Marroc, un país amb una "qualitat democràtica molt diferent" de Catalunya i l'Estat.

Protesta en favor del dret a vot dels immigrants davant del consistori

La moció també ha tingut resposta al carrer, ja que una vintena de persones, amb pancartes com "Stop racisme" o "Stop xenofòbia", s'han concentrat a les portes de l'ajuntament en defensa del dret a vot dels immigrants.

Aprovació del fons per ajudar les comunitats de veïns

D'altra banda, el ple ha aprovat la creació del fons per ajudar les comunitats de veïns a fer front als impagaments de propietaris morosos que no abonen les quotes. Aquest fons estarà dotat amb 76.000 euros per al que queda d'any i la previsió de l'equip de govern és elevar-ne la quantia fins els 150.000 euros el 2012.

La major part dels diners del fons -uns 130.000 euros del total que es vol destinar l'any que ve- provenen d'una rebaixa dels sous de l'equip de govern i la resta (20.000 euros), de reduir les aportacions a grups polítics, indemnitzacions a regidors de l'oposició i càrrecs de confiança.

La regidora de PxC ha justificat el seu vot contrari a la mesura argumentant que falta informació, com els criteris que s'usaran per decidir quines comunitats s'ajuden. Per la seva banda, el PSC s'ha abstingut ja que són partidaris d'"ensenyar a pescar" i no pas "atorgar subsidis", en paraules de Pineda, que ha alertat que al final pot ser que "ningú pagui perquè ja ho farà l'Ajuntament". En resposta a la portaveu del PSC, l'alcalde de Salt ha subratllat que no es tracta d'atorgar subsidis, sinó que deixaran diners a les comunitats de veïns "perquè els tornin" i per "no carregar més els que paguen cada mes".

Moció en favor de la immersió lingüística

El ple també ha aprovat, amb l'abstenció de PxC i el vot en contra del PP, una moció en suport de l'escola catalana i que rebutja les sentències del Tribunal Suprem i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que "posen en perill el sistema d'immersió lingüística" als centres educatius de Catalunya.