L'ATM frena l'expansió a les comarques gironines per falta de pressupost

L'ens que gestiona el transport públic metropolità engloba actualment 44 municipis del Gironès, la Selva interior i el Pla de l'Estany

L'Autoritat del Transport Metropolità és un ens que gestiona les línies d'autobús que connecten els diferents municipis, garanteix una integració tarifària que permet combinar tren i autobús tant urbà com interurbà i vetlla per la millora de freqüències i línies. El seu pressupost prové en un 85% del Govern i el 15% restant l'aporten els ajuntament que es beneficien dels seus serveis.

Aquest 2011, el pressupost ha estat de 5.400.377 euros, un 6% més baix que l'any anterior. Un dels objectius principals d'aquest any era aconseguir expandir l'ATM a la totalitat de les comarques gironines. Fins ara, l'ens està integrat per 44 municipis de la Selva interior, el Gironès i el Pla de l'Estany però no arriben els serveis a comarques tan importants com la Garrotxa o el Baix i Alt Empordà.

"Hem hagut d'aparcar el projecte per falta de finançament", ha reconegut la gerent de l'ATM, Teresa Barceló, que lamenta que ja l'any passat es va intentar impulsar l'ampliació -que és un dels objectius que es recullen en els nous estatuts del l'ATM- però que ho han hagut de parar.

De fet, la davallada de recursos a l'ATM també ha obligat a revisar línies i eliminar rutes i freqüències. "Aquesta racionalització s'havia de fer, pot ser amb la crisi s'ha avançat", ha dit Barceló que assegura però que només s'han tret aquells autobusos on s'ha demostrat que la línia no tenia prou passatgers.

Barceló ha reflexionat que entorn l'ús de transport públic queda molta feina per fer perquè cal "canviar hàbits" i que això no s'aconsegueix ràpidament. No obstant això, des de l'ATM valoren molt positivament l'augment dels passatgers que s'ha registrat des del naixement de l'ens, el 2006. En cinc anys, el nombre de viatgers s'ha pràcticament doblat i, a maig de 2011, s'han superat els 6.700.000 passatgers anuals. En el primer semestre de l'any els viatgers han continuat creixent i actualment hi ha un 4,43% més de passatgers que fa un any.

Aquest matí s'ha presentat la millora informativa que s'ha introduït a les marquesines d'autobús. Es tracta d'uns panells uniformats on s'exposa els horaris dels autobusos que passen per cada parada, el recorregut total de la línia i telèfons de contacte. "Aquesta era una de les principals reclamacions dels usuaris", ha reconegut Barceló.