Els pediatres de l'ABS de Salt demanen que la ciutat es consideri àrea d'assitència sanitària especial

Expliquen que per a fer front a les més de 70 nacionalitats del municipi són necessaris més metges i infermeres

Els pediatres integrants a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Salt han volgut enviar un missatge avui a Catsalut després que se'ls eliminés un equip format per un pediatra i una infermera. Al seu entendre aquest fet els deixa en una situació insostenible degut a la gran quantitat de malalts que han de fer front. L'ABS de Salt no només cobreix la ciutat del gironès, si no que a més també ha de rebre els pacients d'altres municipis com Bescanó, Fornells de la Selva, Vilablareix i Aiguaviva. Tot plegat hi sumen també les elevades xifres d'immigració, assegurant que han de fer front a persones de més de 70 nacionalitats diferents. És per tot això que "caldria que l’atenció pediàtrica, així com passa en l’educació, fos considerada una àrea d’assistència sanitària especial. Això suposaria tenir un menor número de pacients per metge i permetria assegurar una atenció de qualitat", han explicat mitjançant un comunicat.

A aquestes raons, els professionals també afegeixen que cal sumar-hi els nous serveis que ha adquirit l'atenció primària, que passen pels habituals més el Programa del nen sa, les urgències, la petita cirurgia i el seguiment de malalties cròniques, entre d'altres.

L'hospital de referència de l'ABS de Salt és actuament el Parc Hospitalari Martí i Julià, "que no té pediatra de guàrdia presencial entre les deu del vespre i les vuit del matí, com tampoc té especialitats pediàtriques d’alta complexitat", han denunciat. També es mostren queixosos davant el fet que no els és possible derivar pacients cap altres hospitals com el Josep Trueta de Girona o el Sant Joan de Déu de Barcelona "ja que per les mateixes retallades, no assumeixen pacients que no siguin de la seva àrea de referència".

Tot plegat porta als pediatres a assegurar que es troben un estat de "greuge comparatiu tant per a la població de l’Àrea Bàsica com per als professionals, que ens veiem obligats a treballar en condicions de precarietat, amb una enorme pressió assistencial que no és assumible si el que es pretén és donar una atenció no només de quantitat, sinó també de qualitat".