Mig centenar de persones desfilen per Girona contra el tancament a la nit dels CAP de la Selva

Els manifestants han arribat des dels seus pobles fins a la capital gironina amb el que han batejat com el 'Tren de la Salut'

Cap a dos quarts de nou del matí, quan el tren provinent de Barcelona ha parat a l'estació de Riells i Viabrea, han pujat al comboi la majoria dels manifestants que avui s'han concentrat a Girona contra el tancament a les nits dels CAP de la Selva interior. A les parades posteriors han anat pujant a l'anomenat 'Tren de la Salut' més persones que s'han adherit a la protesta.

El tren ha arribat a l'estació de Girona quan passaven pocs minuts de les nou del matí, i poc després de dos quarts de deu ha començat una marxa per carrers cèntrics de la ciutat com el Joan Maragall, l'avinguda Gran Via Jaume I, el carrer Nou o la plaça Catalunya -on s'han aturat davant la seu de CiU-, per acabar concentrats davant la seu de la Generalitat a Girona. Durant la protesta s'han repetit crits com "Mas, a quina mútua vas?" o "Boi, dimissió".

Un cop s'ha dissolt la concentració, els manifestants, liderats per l'associació Dones de Breda, han entrat més d'una trentena de peticions a les Oficines d'Atenció al Ciutadà de la seu de la Generalitat a Girona perquè es revoqui la mesura de tancament de les urgències a la nit als ambulatoris de la Selva interior. Al text, dirigit al president de la Generalitat, Artur Mas; al conseller de Salut, Boi Ruiz, i al delegat de la conselleria a Girona, Josep Trias, argumentaven que la salut "no és susceptible d'estadístiques ni de pactes".

"És molt fort haver d'esperar que hi hagi una epidèmia perquè obrin els CAP", ha reflexionat la presidenta de Dones de Breda, Maria Dolors Roca, que també s'ha queixat que alguns usuaris que han trucat a la nit al telèfon d'emergències han estat mal assessorats. Per la seva banda, el veí de Breda José Gómez explicava que la seva família, amb dues dones d'edat avançada, ha hagut de recórrer a les urgències nocturnes del CAP diverses vegades. La veïna de la mateixa localitat Rosa Riera lamentava que no tinguin les urgències a la nit ara que són grans i en tenen "necessitat".

Tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament de Breda han donat suport a la protesta, a la vegada que també hi han assistit el diputat d'ICV Joan Boada i del de SI Toni Strubell.

La reordenació de l'atenció continuada a la Selva interior es va fer efectiva a partir del 12 de setembre passat, i des de llavors s'han succeït les manifestacions i les tancades als ambulatoris per protestar contra aquesta mesura.