Unes 150 persones es manifesten a Girona per reivindicar que se saldin les hipoteques perdudes

Els manifestants han portat samarretes verdes i han recreat una subhasta hipotecària amb cases de cartró

'Per un habitatge digne! Dació en pagament retroactiu, STOP desnonaments i lloguer social'. Aquest és el lema que encapçalava la manifestació que aquesta tarda ha recorregut els carrers de Girona, i que resumia quina era la proclama unitària de la protesta.

Convocats per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de les comarques gironines, unes 150 persones han sortit del Pont de Pedra i han recorregut el centre de la ciutat. La marxa ha passat, entre crits i xiulets, pel carrer Nou, la Gran Via Jaume I, la plaça Marquès de Camps i, des d'allà, ha anat fins a la seu de la Generalitat de Pompeu Fabra.

Durant tot el recorregut, les proclames contra els bancs han estat constants. "Polítics i banquers, ens roben els diners", "Gent sense casa, cases sense gent; com s'entén?" o bé "Amb coratge, lluitarem per l'habitatge" han estat algunes de les frases que els concentrats han corejat a l'uníson.

Durant el recorregut, cada vegada que es trobaven amb la sucursal d'alguna entitat, els manifestants omplien la façana i els caixers automàtics amb enganxines grogues. El text que s'hi llegia era 'Alerta!!! Aquest banc enganya, estafa i fa fora la gent de casa seva'.

Un cop han arribat davant la delegació del Govern, els manifestants han llegit un manifest. La seva portaveu, Marta Afuera, ha reclamat la necessitat que la dació en pagament retroactiva sigui un fet, i els qui no puguin pagar la hipoteca deixin de ser "esclaus" dels bancs.

La portaveu també ha recordat com un guany del moviment haver aconseguit que s'accepti la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) "perquè les lleis es posin al costat dels afectats per la hipoteca". I ha conclòs: "L'avarícia desmesurada d'una minoria ens va donant forces per continuar lluitant. No ens aturaran!".

Recrear una subhasta

Un cop llegit els manifest, els manifestants han cantat 'L'Estaca' com a símbol de la resistència. Abans de dissoldre's, uns quants han recreat una subhasta hipotecària amb cases de cartró. Cada vegada que 'els banquers' se'n quedaven amb una, una catapulta llançava l'habitatge cap al públic i 'el banquer' s'enduia el seu propietari amb cadenes.

Entre els manifestants, hi havia una parella de Figueres. La dona, la Loli Garcia, va amb cadira de rodes i tant ella com el seu marit cobren una pensió d'invalidesa. L'any 2007, van canviar-se de casa, però quan van signar la hipoteca, encara no havien venut el pis i el local que deixaven. Tot i això, el banc no els va posar cap problema i, fins i tot, els va dir que no es preocupessin.

Amb l'arribada de la crisi, no van poder vendre les seves anteriors propietats i ara es troben enganxats. Fa quatre mesos que no poden afrontar la quota i, tot i que han intentat parlar amb el banc, aquest s'ha tancat en banda. "Els hem proposat donar-los les tres propietats, saldar el deute i anar de lloguer social, però no ens volen escoltar", lamenta Loli Garcia. I conclou: "Ens sentim impotents, i en algun lloc hem de viure".