Veïns de Madremanya denuncien que la Diputació de Girona vol fer una 'variant encoberta'

La plataforma diu que es vol convertir la GIV-6701 en una alternativa a la C-66

Segons denuncia aquesta plataforma, la Diputació de Girona estaria fent una execució 'encoberta' de la variant de Bordils a Corçà, en la frontera amb la zona PEIN de Les Gavarres, dividint les obres en projectes de menys de deu quilòmetres (el primer tram d'obra és de 5,2 i el que està pendent de començar és de 4,8). D'aquesta manera, al ser trams inferiors als deu quilòmetres, no s'haurien de fer els estudis mediambientals necessaris, emparant-se en la Llei de carreteres que recull que 'l'estudi informatiu previ és preceptiu, a menys que es tracti de condicionar, eixamplar la plataforma o millorar puntualment el traçat d'una carretera existent dins una longitud inferior a deu quilòmetres'.

La portaveu d'aquesta associació –que aplega veïns dels municipis afectats-, Llum Garcia, acusa la Diputació de voler fer d'aquesta carretera secundària i local una 'alternativa' a la C-66, que és molt més transitada, sobretot a l'estiu, al ser una via d'accés a la Costa Brava. Per això, Garcia denuncia que les obres no s'estan fent d'acord a les necessitats dels usuaris sinó d'acord amb un volum de tràfic 'que actualment aquesta via no té i que els veïns tampoc desitgen tenir'.

A més, segons aquesta plataforma ciutadana, aquest projecte és 'un atac ambiental' ja que, segons afirma la portaveu, s'han talat arbres centenaris sense un estudi previ 'i sense cap necessitat'. Aquests veïns ja han protagonitzat en diverses ocasions accions per protestar contra l'ampliació d'aquesta carretera perquè creuen que la voluntat de la Diputació és fer una 'variant encoberta'.

El col·lectiu veïnal va demanar 'moltes vegades' a la Diputació de Girona una 'revisió immediata' del projecte i que es realitzessin els estudis mediambientals pertinents. Davant la negativa formal de la Diputació, la plataforma va fer sentir la seva veu al Departament de Medi Ambient i, finalment, el Departament va enviar un tècnic mediambiental perquè estigui present durant les obres dels trams que encara no estan acabats i hi apliqui les mesures correctores adients. Tot i això, Garcia ha destacat que el tècnic 'arriba tard' perquè ja hi ha trams que han estat 'destrossats'.

Festa reivindicativa

La festa reivindicativa d'aquest dissabte ha aplegat veïns dels municipis de Madremanya i Sant Martí Vell. Durant la celebració, els veïns han protagonitzat una 'performance' per 'homenatjar la nostra natura que actualment està essent atacada', com ha afirmat la portaveu de la plataforma Moviment per la Terra. Una vintena de persones han recollit branques caigudes dels arbres i les han alçat. Després, amb aquestes branques, han construït una cabanya just al costat de la carretera GIV-6701. La festa ha aplegat petits i grans, i s'han fet activitats infantils, espectacles de dansa i actuacions musicals.