La fira Equus tornarà a situar Girona com a punt de referència per al món del cavall

Com a novetat incorporarà proves esportives amb ponis i nous espectacles

En aquesta edició es podran tornar a veure al saló totes les disciplines eqüestres amb la celebració de competicions oficials d’Alta Escola, Doma Vaquera, Horseball, salt d’obstacles - tant per a cavalls com per a ponis -, horsemanship, pole bending i concurs de carrousels. L’Equus serà l’escenari, entre altres, del Campionat de Catalunya de Doma Vaquera i de l’Open Catalunya de Horseball.

La principal novetat d’aquesta edició serà la celebració dels ‘Jocs de ponis’ (Poni Games), on nens i nenes a partir de 10 anys fan diferents jocs d’agilitat, habilitat i velocitat amb els ponis. Aquests jocs inclouen, entre altres, el Gran National. Es tracta d’una cursa de velocitat on nens i ponis han d’afrontar diferents obstacles. “És una competició divertida i atractiva per al gran públic per veure les habilitats dels nens amb els ponis”, ha remarcat Anna Albar.

Els millors exemplars, a Girona

A més del vessant esportiu, l’Equus tornarà a ser un punt de trobada per al sector ramader català, espanyol i europeu amb la celebració de diverses proves morfològiques i es convertirà en l’aparador de les principals novetats  del sector.

Aquest any el Concurs Morfològic Pura Raça Espanyola ha obtingut la certificació màxima de l’Associació Nacional de Criadors de Cavalls (ANCCE), que han destacat tant la gran qualitat dels exemplars que s’han presentat al concurs com “l’extraordinària resposta ramadera” i les instal·lacions i condicions del concurs.

En aquest sentit, la directora de Fira de Girona ha volgut remarcar que “Girona manté un any més una gran quantitat i qualitat d’animals presents al saló”. En aquest concurs morfològic, hi participaran un mínim de 120 exemplars i serà puntuable per al Salón Internacional del Caballo (SICAB), que se celebrarà a finals de novembre a Sevilla i on s’hi podran veure els millors exemplars de Pura Raça Espanyola de l’Estat.

Dins l’àmbit ramader del saló, també se celebrarà el concurs morfològic de Pura Raça Àrab i les habituals presentacions de races. L’Equus tornarà a acollir també una nova edició del Concurs Nacional de Ferratge i Forja, que s’ha consolidat com a una de les proves de referència al saló. En aquesta edició, el concurs, que se celebrarà en una de les carpes exteriors de l’Equus, estrenarà una nova categoria de promoció per a aprenents o forjadors novells.

Durant els tres dies del saló, els participants hauran de demostrar les seves aptituds en el ferratge i la forja amb proves de destresa, habilitat o velocitat. Entre altres, i depenent de les categories, hauran d’elaborar dues ferradures en 30 minuts o ferrar un cavall, forjant les ferradures, en 80 minuts. El concurs està organitzat per l’Associació de Ferradors de Catalunya i Fira de Girona.

Per als professionals del sector, se celebrarà també la quarta edició del Congrés de l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids de Catalunya, patrocinat pel Col·legi de Veterinaris de Girona. En aquesta edició, el congrés, que es farà el divendres 30 de setembre, se centrarà en “Els procediments quirúrgics al camp” i els assistents podran saber com portar a terme diferents tècniques quirúrgiques com una traqueotomia i un drenatge o una castració.

Un any més, els amants del món del cavall tindran a l’Equus una àmplia zona comercial on hi seran presents les marques més representatives del sector i on hi podran trobar tots els productes i serveis necessaris per a la pràctica d’aquest esport. Entre altres, hi podran adquirir alimentació, assegurances, carruatges, decoració, escoles d’equitació, material i roba d’equitació o estructures metàl·liques i boxes.

Espectacles per a tots els públics

Els espectacles i exhibicions per a tots els públics seran un dels eixos principals d’aquest saló internacional del cavall i del poni. Per primera vegada a Catalunya, durant l’Equus es podrà veure l’espectacle Natura Abstracta de Sercam Shows. En aquest  muntatge de doma natural es mostrarà l’harmonia i l’equilibri entre l’home i l’animal. S’hi podrà veure el moviment dels cavalls de pura raça en llibertat, el respecte a qui els cuida i els ensenya, l’obediència sense força o l’amistat entre l’home i l’animal.

L’espectacle Natura Abstracta es podrà veure cada dia a la pista 1 del Palau de Fires i està inclòs amb el preu de l’entrada a l’Equus. Divendres i dissabte es farà a les 8 del vespre i diumenge a les 7 de la tarda.

A banda d’aquest espectacle, a l’Equus hi serà per primera vegada la recentment constituïda Associació Catalana de Clubs Eqüestres Gironins. Anna Albar ha destacat que, a través d’aquesta entitat, “tots els clubs gironins seran presents al saló i hi faran diverses exhibicions i demostracions per evidenciar les potencialitats i les qualitats dels genets gironins en les diferents disciplines”. L’Associació presentarà al saló un show on es podrà veure una mostra de les diferents disciplines eqüestres des de la doma clàssica i la vaquera, passant pels carrousels.

Les xifres del saló

La 23a edició d’Equus a Girona ocuparà 50.000 metres quadrats i tindrà 3 pistes cobertes on es portaran a terme les diferents competicions i exhibicions, a més de 4 pistes més per als escalfaments i preparacions. Durant els 3 dies del saló, s’hi preveu la participació de més de 500 cavalls i l’organització prepararà més de 300 boxes i corraletes. A més, s’utilitzaran 60 tones de palla i 2 tones de pinso i hi haurà un equip de 5 veterinaris i 2 ferradors. L’Equus comptarà amb 125 expositors, tant comercials com ramaders.

L’Equus està organitzat per Fira de Girona i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, la Federació Catalana d’Hípica i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat.

L’Equus a les xarxes socials

L’Equus es podrà seguir a través de la comunitat on-line que Fira de Girona manté a les xarxes socials. A Facebook, Fira de Girona té pàgina pròpia i perfil  i també té perfil a Twitter (@firadegirona) des d’on es podrà seguir el desenvolupament del saló.

A més, tota la informació de l’Equus es podrà trobar també a la pàgina web de la fira i al blog. Fotos, vídeos i informació de les activitats es podran veure també des dels perfils de Fira de Girona a Youtube, Flickr  i Slideshare.