El PSC de Girona vol que la primera secretaria i l'executiva s'escullin per vot directe de militants

Entre les esmenes presentades a la ponència marc del congrés de desembre també es reclama tenir grup propi a Madrid

L'agrupació de Girona ja ha fet arribar a la direcció del partit les esmenes a la ponència marc del 12è Congrés del PSC, que se celebrarà entre el 16 i el 18 de desembre. En total, se n'han presentades 120, entre les quals destaquen les que reclamen obrir als afiliats l'elecció directa dels òrgans de govern i les que demanen -un cop més- tenir grup parlamentari propi a Madrid.

Com ha concretat Glòria Plana, l'agrupació de Girona aposta clarament perquè, a l'hora d'escollir els càrrecs del partit, siguin tots els militants els qui tinguin veu i vot. I això també inclou tant la primera secretaria com l'executiva.

Segons el procediment establert, ara els militants deleguen el vot a diferents representants, que són els qui assisteixen al Congrés del partit i n'escullen l'executiva. L'agrupació de Girona, però, proposa que siguin els afiliats els qui votin directament els òrgans de govern del PSC.

Per a Glòria Plana, això suposa una "aclucada d'ull" a la militància i permet incrementar la seva implicació amb el partit. A més, també és un antídot per "combatre la desafecció" que es pot instal·lar entre les bases després de les darreres conteses electorals.

La primera secretària de l'agrupació del PSC a Girona ha admès que, en cas que aquestes esmenes tirin endavant, serà "difícil" poder aplicar la mesura en aquest congrés. "Però nosaltres ho defensarem a mort, perquè volem millorar la participació dels nostres afiliats a la presa de decisions del PSC", ha afegit.

El grup parlamentari, un clàssic

Una altra de les esmenes que s'han presentat és -en paraules de Plana- tot "un clàssic": la reivindicació perquè el PSC tingui grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. L'agrupació confia que, ara, la conjuntura política actual els dóna ales per tornar-ho a reivindicar. "Hem de fer que es visualitzi i s'escolti la veu del socialisme català a tot l'Estat", ha dit Plana.

Per últim, un altre gruix important d'esmenes s'han presentat amb l'objectiu de reformular el projecte socialista i millorar l'aposta per l'estat del benestar. Segons ha explicat Plana, "la intenció és canviar la manera de fer fins ara del PSC, reconnectar amb la societat actual i adaptar les polítiques socialdemòcrates a la realitat present".

Per la seva banda, el primer vicesecretari, Ignasi Thió, ha explicat que, "en el moment actual de crisi, l'agrupació de Girona ha entès què espera la ciutadania dels polítics". I ha conclòs: "I les esmenes que hem presentat al document marc van en aquest sentit".