Espa de Banyoles presenta els ERO per extingir 60 contractes i suspendre'n temporalment 207

L'empresa vol començar a aplicar l'expedient temporal aquest mateix octubre i allargar-lo fins desembre del 2012

Els dos ERO que Espa ha presentat davant la Generalitat afectaran més de 260 treballadors de la seva plantilla de Banyoles. En concret, l'empresa vol rescindir els contractes a 60 treballadors, un 14% de la plantilla, i suspendre'ls temporalment a 207 més de l'àrea de producció.

La voluntat de l'empresa és que, com a màxim, els afectats per l'ERO temporal vagin dos mesos a l'atur. Espa vol començar a aplicar aquest segon expedient a l'octubre i allargar-lo durant quinze mesos, fins al desembre del 2012. En un comunicat, la direcció recull que "l'aplicació d'aquesta suspensió temporal es farà en funció de les necessitats productives de l'empresa".

En paral·lel a aquests dos expedients, l'empresa està negociant un seguit de mesures per pal·liar l'impacte que tindran sobre la plantilla. Entre aquestes hi ha la possibilitat de participar en un programa d'orientació i reinserció laboral. 

La direcció d'Espa ha decidit presentar els dos ERO després que les seves vendes hagin patit una caiguda del 38% d'ençà del 2007, moment en què va començar la crisi. De fet, un dels clients més importants de l'empresa era el sector de la construcció, el més afectat per la sotragada. 

A més, a aquesta situació, en els darrers mesos s'hi han sumat les incerteses dels mercats occidentals i les crisis polítiques i socials a l'Orient Mitjà, que també han passat factura als números de l'empresa. Per això, segons recull Espa, no es preveu "que les vendes millorin ni a curt ni a mitjà termini". 

Fusió de societats

Per intentar capgirar la situació i estalviar despeses, Espa ja ha pres diverses mesures. Entre aquestes, hi ha la fusió d'una trentena de societats que es dedicaven -de manera directa o indirecta- a fer activitats complementàries. Aquesta fusió també ha permès unificar línies de producció i millorar la gestió. 

La societat resultant d'aquesta fusió s'ha batejat com a Espa 2025. Per encarar la recuperació, a més dels dos ERO, la direcció també està elaborant "un ampli pla de negoci que se centrarà especialment en impulsar el creixement als mercats internacionals i en els productes amb valor afegit". 

Facturació de 80 MEUR

Aquest any, Espa 2025 preveu tancar l'exercici amb una facturació de gairebé 80 milions d'euros (MEUR), dels quals la meitat corresponen al mercat espanyol i, l'altra meitat, als mercats exteriors. A partir d'ara, però, l'empresa vol incrementar les seves exportacions. 

Segons recull el comunicat, l'objectiu d'Espa és "establir i potenciar aliances amb socis locals per créixer en mercats com els de l'Orient Mitjà, l'Àsia Occidental i l'antiga Confederació Russa, a més de reorganitzar les filials amb més potencial de creixement com Brasil". 

De totes maneres, al marge dels esforços per créixer a l'exterior, el pla de negoci d'Espa també contempla racionalitzar les despeses , concentrar a Banyoles totes les àrees que no siguin productives, externalitzar serveis, concentrar serveis pre i postvenda i reestructurar les filials comercials de la Gran Bretanya, Alemanya i Xile. 

Espa suma a nivell mundial al voltant de 640 treballadors, dels quals 420 corresponen a Espa 2025 de Banyoles. La resta estan repartits als centres productius de França, la Xina i les filials a l'estranger.