Presó provisional sense fiança per a la dona britànica que va matar els seus dos fills en un hotel de Lloret

La dona ha estat molt callada les 72 hores que ha passat a comissaria

Conscient, orientada, coneixedora de la situació i amb una exploració psicopatològica normal. D'aquesta manera descriu la interlocutòria de presó provisional l'estat de Lianne Smith. La parricida ha ratificat la confessió que va fer a la policia en seu judicial i ha explicat 'amb detalls' com va dur a terme el doble assassinat. Quan s'allotjava a l'hotel de Lloret de Mar amb els seus dos fills Rebecca –de cinc anys- i Daniel –d'onze mesos-, va agafar una bossa de plàstic i va asfixiar els dos infants introduint-hi el cap a dins.

Segons la versió de la dona, després de matar-los, es va intentar suïcidar utilitzant el mateix sistema però finalment no va ser capaç de treure's la vida. De fet, al lloc del parricidi –l'habitació 101 de l'hotel Miramar de Lloret- fins i tot hi va deixar notes manuscrites on confessava els fets i s'autoincriminava. Lianne Smith va alertar ella mateixa la recepció de l'hotel demanant que avisessin la policia i els serveis mèdics. Agents de la policia local es van trobar amb els dos cadàvers dels infants i llavors va ser quan Lianne Smith va confessar de forma espontània que ella havia estat l'autora del crim.

La dona va estar present a l'hotel mentre els Mossos d'Esquadra feien la inspecció ocular i la recollida d'indicis però es va negar a romandre a l'habitació 101 mentre feien l'aixecament de cadàver dels dos menors. 'No volia ser-hi present perquè ja s'havia acomiadat dels seus fills', recull la interlocutòria.

En la seva declaració en seu judicial, la parricida confessa també ha declarat que la detenció del seu marit va ser el detonant pel qual va decidir matar els dos fills menors. La família estava fugida de la justícia britànica perquè el marit és un suposat pederasta que ha de respondre per 13 causes que li imputen, la majoria per abusos sexuals a menors. La dona ha manifestat que mentre encara vivien a Gran Bretanya, les autoritats angleses havien intentat treure-li la custòdia de la nena –Daniel encara no havia nascut- i, per això, van decidir fugir. Després de la detenció de Martin Anthony Smith, sospitava que els serveis socials la seguien per endur-se els seus fills.

Sense avisar prèviament i de forma sobtada, la dona va decidir endur-se els seus fills i abandonar el domicili on la família Smith vivia de lloguer a Barcelona. Va fer una reserva a l'hotel Miramar de Lloret on tres dies després d'arribar-hi va cometre el doble assassinat. Durant la investigació policial ha declarat la dona que feia de cangur dels dos infants i ha confirmat que Lianne Smith va marxar del domicili sense avisar i, fins i tot, deixant objectes personals al pis.

Risc de fugida

El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Blanes ha ordenat l'ingrés a presó provisional comunicada i sense fiança basant-se en els fets 'tan greus' que li imputen, pels quals el Codi Penal preveu penes d'entre 15 i 20 anys de presó. La decisió també ve motivada perquè ella mateixa ha confessat que és l'autora dels assassinats, hi ha indicis que ho confirmarien i perquè hi ha un risc elevat de fugida. La dona és de nacionalitat britànica i no té arrelament al país. A més, ja ha estat més de dos anys fugida de la justícia i no hi ha garanties que comparegués al judici quan la citessin.

El pederasta més buscat

El pare de les criatures, Martin Anthony Smith, ha estat des del desembre del 2007 el pederasta més buscat de la Gran Bretanya. Va ser llavors quan va fugir de la justícia davant la qual havia de respondre per diversos suposats delictes, sobretot relacionats amb abusos i violacions a menors. Després que els Mossos d'Esquadra el detinguessin el passat 7 de maig, l'han extradit a la Gran Bretanya perquè comparegui davant la justícia.