JxCAT presenta 355 punts del pla de govern per aquest mandat a Girona

Madrenas destaca que el full de ruta "no fa volar coloms"

Flanquejada per la resta de regidors de JxCat –excepte Carles Ribas, que no hi ha anat per motius de salut- l'alcaldessa de Girona ha presentat el pla de govern per aquest mandat 2019-2023. Un document que la mateixa Madrenas ha definit com a "extens i ambiciós", perquè inclou 355 propostes, però també "realista" i que no fa "volar coloms".

D'entrada, Madrenas ja ha fet referència al lema que encapçala el pla, 'Girona som tots', per deixar clar que aquest és un pla de mandat "dinàmic, que es basarà en el pacte polític i ciutadà". "És evident que s'anirà bastint d'acord amb la resta de forces i la complicitat dels ciutadans", ha dit l'alcaldessa. I ha precisat: "No és un document tancat sinó transformable".

Madrenas ha explicat que totes les propostes del pla de mandat giren al voltant de dos grans eixos. Per una banda, assentar les bases de la Girona del futur. I per l'altra, millorar el dia a dia de la ciutadania "amb accions concretes de major o menor abast".

El full de ruta que guiarà l'acció de govern de JxCat divideix les propostes per àrees. N'hi ha fins a quinze de diferents (entre Urbanisme, Mobilitat, Joventut, Educació, Serveis Socials...). De les 355 accions que planteja el pla, aquelles àrees que se n'enduen més són les de Promoció Econòmica (52), Serveis Socials (44), Cultura (41) o Mobilitat (36).

L'alcaldessa ha destacat que "totes i cadascuna" de les propostes són importants. Però per fer-les més digeribles, l'equip de govern ha preparat un vídeo on els diferents regidors esbossen quines són les mesures estrella per a cadascuna de les àrees.

Serveis públics i a les persones

Madrenas també ha dit que allò que els ha guiat a l'hora de fer el pla de mandat és tant la millora dels serveis públics com els d'atenció a les persones (destacant, per exemple, les polítiques actives per als joves o el col·lectiu de majors de 50 anys). A partir d'aquí, una lectura del document permet veure quines són les mesures destacades per a cadascun dels àmbits.

Així, per exemple, des d'Alcaldia es vol impulsar el projecte de ciutat tecnològica i, sobretot –ha dit l'alcaldessa- "millorar la informació i el coneixement que la ciutadania té sobre els serveis públics i recursos que ofereix el consistori". "Volem acabar amb aquesta assignatura pendent", ha insistit l'alcaldessa.

Pel què fa a Seguretat Ciutadana, el pla proposa implementar el nou model de policia de proximitat, ampliar la plantilla del cos en 20 agents i instal·lar càmeres de videovigilància en punts "estratègics" de la ciutat. En Serveis Socials s'incideix, sobretot, en ampliar els menjadors socialitzadors als barris (destinats a la gent gran), estendre a tota la ciutat el registre d'assetjament immobiliari, fomentar les ajudes per al lloguer social, aprovar el futur Pacte Local d'Habitatge, reforçar les ajudes d'emergència, posar a disposició solars municipals per convertir-los en habitatge de lloguer assequible o evitar la picaresca amb les ajudes socials.

Defensar el nou Trueta

En Salut, el pla de mandat recull impulsar un pla local per combatre les drogues i altres addiccions. I sobretot, ha dit Madrenas, "lluitar perquè el nou hospital Josep Trueta s'ubiqui al nord de Girona". En Cultura, les propostes del pla recullen consolidar el futur Modern com a pol de creació, convertir l'edifici de la UNED en la Casa de la Cultura, impulsar un pla municipal de normalització lingüística (que fomenti l'ús del català), impulsar una taula de coordinació d'agents i programadors culturals o potenciar el mecenatge.

En matèria de Joventut, el full de ruta de JxCat proposa ampliar les places per a casals d'estiu, reformar la planta baixa de l'Estació-Espai Jove i crear un nou equipament per al col·lectiu a la ciutat. Amb Educació, la proposta estrella –com ha dit Madrenas- serà "un nou pacte de ciutat contra la segregació escolar", que es farà d'acord amb el Consell Escolar. Però també es volen reforçar les actuacions per combatre l'absentisme o crear un pla escolar de tolerància zero contra les agressions masclistes.

D'Esports en destaca la promesa de promoure l'esport de base i el femení, la creació de tres noves pistes a la ciutat i la renovació de la gespa artificial dels camps de futbol. En matèria de Participació, el pla de mandat de JxCat vol potenciar els regidors de barri, redefinir els processos participatius i consultar com a mínim la ciutadania "un cop a l'any sobre aquells temes sensibles" de ciutat.

Nou POUM i carrer Barcelona

Pel què fa a Urbanisme, el document proposa engegar els treballs per a un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), avançar en la transformació de la carretera Barcelona perquè passi a ser un carrer "pacificat i amable", trencar les barreres arquitectòniques entre barris, impulsar un "pla de manteniment exprés d'equipaments municipals", desenvolupar el Pla Integral de Sant Narcís o vetllar perquè s'acabin fent totes les obres vinculades amb l'arribada de l'AVE que encara hi ha pendents.

En Sostenibilitat, el pla de mandat proposa impulsar mesures contra "el repte ingent que suposa el canvi climàtic" –ha dit Madrenas-, continuar desenvolupant el Projecte Vora (l'anella verda que ha d'envoltar la ciutat), aprovar definitivament el Pla Especial de les Hortes de Santa Eugènia i promoure un centre d'acollida d'animals a nivell comarcal.

En Mobilitat, el full de ruta de JxCat proposa "accions de microurbanisme", com les ha definides l'alcaldessa, per millorar el dia a dia dels gironins (com la millora de voreres). També es vol estendre la xarxa d'estacions de Girocleta, ampliar la gratuïtat dels busos urbans fins als 14 anys, revisar les línies i freqüències, crear un gran parc infantil adaptat a nens amb necessitats, impulsar una nova ordenança per als patinets i vehicles de mobilitat personal o crear un nou baixador per al tren al Pont Major.

En Cooperació, les propostes passen per reforçar la col·laboració amb institucions i entitats municipals i "continuar treballant perquè l'Exèrcit no tingui presència en àmbits educatius i juvenils". Pel què fa a l'àrea d'Hisenda i Règim Interior, el pla recull implantar una finestreta única, impulsar que els tràmits puguin fer-se digitalment o promoure bonificacions perquè més propietaris de pisos els posin a la borsa de lloguer social.

Per últim, pel què fa a Promoció Econòmica, el pla de mandat de JxCat planteja redactar un Pla d'acció municipal en polítiques d'ocupació, executar un pla estratègic per modernitzar el comerç de proximitat, millorar els mercats, buscar una "ubicació definitiva i digna" per al mercat de la Devesa, potenciar el carrer del Carme com un dels eixos comercials de la ciutat o millorar la mobilitat en aquelles zones de major afluència de turistes.

Retre comptes anuals

L'alcaldessa de Girona ha volgut posar de relleu que, per dur a terme aquest pla de govern, compta "amb un equip potent i cohesionat", que té "expertesa" en cadascuna de les àrees que gestiona. A més, Marta Madrenas ja ha avançat que a finals de cada any –això es farà a partir del 2020- l'equip de govern de JxCat retrà comptes de l'acció duta a terme i el compliment del pla de govern. "Perquè volem ser transparents i no ens fa por sotmetre'ns a l'examen públic", ha dit.

"A nosaltres ens caracteritza el rigor; i com ja vaig dir en campanya, hem signat un contracte amb la ciutadania i el complirem", ha afegit Madrenas. L'alcaldessa, a més, no ha volgut tancar la presentació sense subratllar que l'acció de govern anirà de bracet amb "la defensa radical" de la llibertat i que la ciutat continuarà "essent peça clau en la construcció del nou país, perquè la millor fórmula per avançar cap al benestar de la ciutadania és la independència de Catalunya".