Restablert el TAV entre Girona i Figueres, interromput preventivament durant una hora i mitja

S'ha habilitat un servei alternatiu per carretera mentre ha durat el tall

Adif ha reactivat el servei de TAV entre Girona i Figueres a les sis de la tarda, segons ha informat Renfe i ha confirmat la gestora d'infraestructures ferroviàries. Ha estat interromput des de dos quarts de cinc de la tarda pel temor a una invasió de vies a l'entorn de Bàscara.
El tall s'ha fet "de forma cautelar" per la "possible presència de persones en la infraestructura", segons informava Adif a Twitter. Un tren ha quedat aturat a l'estació de Girona i durant el tall hi ha hagut cinc trens afectats. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat, però l'ha desactivat un cop s'ha habilitat un servei alternatiu per carretera i s'han desviat els viatges cap a serveis de trens regionals per via convencional.
 
Ha estat la mateixa gestora d'infraestructures Adif la que ha decidit interrompre el servei de manera preventiva tenint en compte la velocitat que els combois agafen en aquesta modalitat de servei, segons han confirmat fonts de la companyia. Prèviament, els Mossos d'Esquadra havien assegurat que des del cos no s'havia fet cap indicació per interrompre la línia.

Les mateixes fonts d'Adif han afegit que la possible irrupció a les vies finalment no s'ha produït, tot i que sembla que les persones que volien protagonitzar-la s'han acostat perillosament a la infraestructura. El fet hauria tingut lloc a l'entorn del quilòmetre 736,400 de la via, a l'entorn de Bàscara. La incidència ha causat retards al tram que es manté actiu.

Desplegament policial i identificacions

L'alerta d'un possible tall a l'AVE ha mobilitzat però els Mossos d'Esquadra. Efectius de seguretat ciutadana i antiavalots de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i de la Brigada Mòbil (Brimo) han anat fins a Bàscara. Allà, en un descampat proper al viaducte que creua el Fluvià, s'han trobat amb un grup de persones, a qui han identificat. Suposadament, eren els que pretenien tallar la línia de l'alta velocitat.

A més, la policia també ha comissat altaveus i un equip de so que transportaven els ocupants d'una furgoneta. El seu conductor, en Víctor, ha explicat que pertany a una associació cultural de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental). "Com que tenim equips de música, ens havien avisat que en portéssim un a Bàscara, perquè hi havia un concert; però no sabíem ni on era", ha dit.

Durant el trajecte, han demanat allà on havien d'anar i els han dirigit cap a la zona de l'hipòdrom. Però quan hi han arribat, s'han trobat amb els Mossos d'Esquadra, que els han identificat i els han comissat l'equip. "Ho han fet perquè no portàvem factura, i ara haurem d'anar-lo a recollir a la comissaria de Figueres", ha explicat.

Els Mossos d'Esquadra s'han mantingut al costat de la línia del TAV, conjuntament amb els vigilants de seguretat d'Adif, fins cap a les sis de la tarda. Quan veien algun cotxe que enfilava el camí, identificaven els ocupants. A un d'ells, per exemple, l'han sancionat també per no dur l'ITV en vigor.

Poc després, quan s'ha restablert el servei de trens d'alta velocitat entre Girona i Figueres, els dos cotxe patrulla que quedaven al lloc –els antiavalots han marxat molt abans- han marxat.