Uns investigadors de la UdG descobreixen com millorar les plaques solars

Han aconseguit modificar esferes de carboni de manera selectiva

El grup de recerca QBIS-CAT de la Universitat de Girona (UdG) ha descobert una nova estratègia sintètica per modificar esferes de carboni, com ara els ful·lerens, de manera selectiva. L'investigador en cap del grup de recerca, Xavi Ribas, ha explicat que ho han aconseguit encapsular-les dins d'una "gàbia nanoscòpica".
Els ful·lerens tenen una forma idèntica a una pilota de futbol i són un component essencial de les plaques solars. Segons els investigadors, aquest nou descobriment podria comportar una nova generació de les plaques solars. També es preveu que es puguin aconseguir compostos biomedicinals actius.
 
Els investigadors de la UdG han aconseguit “obrir la gàbia a través de les seves finestres”, donant accés a regions molt concretes de l’esfera de carboni i permetent la modificació selectiva d’aquestes zones. Aquests nous ful·lerens modificats, obtinguts amb alt rendiment i puresa, no es poden obtenir per cap altra via sintètica. . El descobriment ha estat realitzat principalment per l’estudiant de doctorat Carles Fuertes.

Aquesta recerca s’ha realitzat en estreta col·laboració amb l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN2), el sincrotró ALBA-BCN i el Servei de RMN de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).