La manifestació es dissol pels carrers de Salt després d'un fort desplegament policial

S'han identificat una quinzena de manifestants

El tall de l'AP-7 a Salt (Gironès) convocat pel Tsunami Democràtic s'ha mantingut catorze hores. Des d'ahir a les sis de la tarda fins avui cap a les deu del matí, quan els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han actuat per dissoldre'l. A les vuit el Tsunami ja havia desconvocat la mobilització, però els manifestants –que s'han reunit en assemblea a la calçada- han decidit resistir i mantenir el tall fins que poguessin.

Durant la nit, s'han muntat diferents barricades (amb tanques, arbres serrats i pneumàtics), s'han posat ferros a la calçada, s'hi han escampat vidres i també s'ha vessat cera (amb espelmes que formaven un llaç). El tall de trànsit va atrapar centenars de vehicles, entre els quals hi havia dos autobusos amb 83 turistes (a qui es va evacuar al pavelló de Salt).

Aquest matí, hi ha hagut camioners que s'han trobat amb les rodes del seu tràiler desinflades. L'André, que transportava productes químics fins a Gualba (Vallès Oriental) explicava que ahir ja havia patit el tall de la Jonquera, i que ara s'hauria d'esperar fins que li arribés l'assistència. Més enfadat estava en Popa, un romanès que porta bobines de paper. "Porto ja tretze hores aturat; la carretera és de tots, i no per fer manifestacions", explicava, mentre altres camioners intentaven inflar-li la roda.

Pel què fa als cotxes, els seus conductors s'ho prenien amb més resignació. Alguns han pogut anar a dormir a casa –perquè vivien a prop-, d'altres han anat a un hotel i també hi ha qui ha optat per fer nit al vehicle. Aquest és el cas d'en Jordi, que s'abrigava amb una manta. "Estic d'acord amb la causa; sort que uns companys de feina em van dur la manta per poder abrigar-me", explicava.

Pedres i bales de foam

El desallotjament del tall a l'AP-7 ha començat cap a les deu del matí. Un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra, que s'ha situat a banda i banda, ha anat avançant entre les barricades mentre els manifestants els llançaven pedres i altres objectes. La policia ha respost amb bales de foam. No hi ha hagut càrregues –tot i que algun cop de porra, sí- perquè els manifestants han marxat ràpidament en direcció cap a Salt.

La tensió aleshores s'ha traslladat fins als carrers del municipi. Els Mossos i la Policia Nacional han desplegat nombrosos antiavalots i furgones, blindant els carrers que donaven a la zona més propera a l'AP-7. Al carrer Major, els manifestants han muntat una barricada amb jardineres i un contenidor entravessat, al qual han calat foc.

Després d'una persecució policial pels carrers del municipi, els manifestants s'han dissolt. Durant una estona, les línies d'antiavalots avançant pels carrers i furgones anant amunt i avall han estat la imatge que s'ha viscut als carrers de Salt. L'operatiu ha sorprès els veïns, i n'hi ha hagut alguns que s'han encarat als Mossos d'Esquadra i els han retret la desproporció d'efectius desplegats a la zona.

A la zona del carrer Pep Ventura, agents de la Policia Nacional han identificat una quinzena de manifestants. Els han demanat la documentació i, després, els han deixat marxar.

L'AP-7, hores tancada

Mentrestant, a l'AP-7 els operaris treballen per poder restablir la normalitat i obrir l'autopista al trànsit. Ja s'han deixat marxar els cotxes que hi havia quedat bloquejats, però encara hi ha camions. De totes maneres, però, fins que es reobri, encara passarà estona. S'han de desmuntar les barricades i netejar la calçada, i els manifestants també han desmuntat i vinclat tanques a banda i banda dels quatre carrils.