Joaquim Carbó rep el Premi a la Trajectòria de la Setmana del Llibre

És autor de més de 130 llibres i ha col·laborat a la revista 'Cavall Fort' des del seu naixement

Va publicar el primer llibre al 1962, així que porta més 50 anys al peu del canó. Per reconèixer-li aquest mig segle dedicat a l'escriptura, l'organització de la Setmana del Llibre en Català ha guardonat Joaquim Carbó, autor de llibres tant coneguts com 'La colla dels deu' o 'La casa sota la sorra', amb el Premi Trajectòria 2011. 

Fent gala de l'humor que el caracteritza, Carbó ha advertit que més que un guardó això és "reconèixer que un s'ha fet vell". "És una sensació agredolça, perquè per una part estàs molt content que t'ho reconeguin, però per l'altra penses que ja no es pot repetir", ha assegurat l'escriptor davant els seus lectors i amics. 

Mig segle dedicat a la literatura només és possible gràcies a la passió. "La passió ha anat creixent, perquè quan vaig començar no pensava que m'hi dedicaria tant de temps", ha assegurat Carbó. Amb els anys, però, "s'ha convertit en una manera de viure", ha explicat, "visc per la família i el país, però molt en funció de si les coses que veig les podré explicar".

"M'han fet més cas els joves que els adults", ha advertit l'escriptor, referint-se al fet que sempre ha estat més conegut per la seva literatura infantil i juvenil, tot i que ha reconegut que 'Cadàvers ben triats', un recull de narracions per a adults publicada l'any passat, és del millor que ha escrit. "Mentre pugui aniré explicant-me, després ja veurem si em llegeix algú", ha assegurat l'autor. 

Celebracions del guardó

Per tal de celebrar el premi, el pròxim diumenge 18, a dos quarts de dotze del matí, es farà un gran espectacle de titelles en què dues grans companyies de titelles representaran dos relats d'aquest escriptor: 'L'ocell meravellós', de Titelles Babi, i 'En Miquel sobre l'asfalt', de Titelles Marduix. 

El mateix dimenge, a tres quarts de les dues del migdia, es farà una gran foto de família amb Joaquim Carbó i els seus lectors de totes les edats. L'organització de la setmana insta els lectors a portar els seus llibres per fer-se aquesta fotografia de record.

Una vida dedicada a la literatura

Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932) és un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana per a nois i noies. A part d'una extensa obra per a adults, va participar en el naixement de Cavall Fort, revista en la qual ha col·laborat des del primer número i on ha publicat uns tres-cents treballs entre contes, articles, entrevistes i guions de còmic.

És autor de les novel·les que narren les aventures de Henry Balua i Pere Vidal, que també han tingut la seva versió en còmic, dibuixades per Josep M. Madorell. En l'àmbit de la literatura infantil i juvenil, ha obtingut els premis Josep M. Folch i Torres, Guillem Cifre de Colonya, Joaquim Ruyra, Serra d'Or i el de la Generalitat de Catalunya al millor llibre de contes (1981). 

Va ser coordinador de l'àmbit del llibre per a nois i noies durant el Congrés de Cultura Catalana (1975-1977), membre de la primera junta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1978 - 1985), actualment n'és soci d'honor. L'any 2002 va rebre el premi Memorial Jaume Fuster pel conjunt de la seva obra.