L'exrector de la UdG dóna 50 anys de vida al català si es retira la immersió lingüística

El cap del Departament de Filologia de la universitat lamenta no poder exercir el "dret" de parlar català perquè "molta gent no l'entén"

Josep Maria Nadal, cap del departament de Filologia i Comunicació, i la professora titular Blanca Palmada han presentat aquest dimecres un diploma de postgrau que oferirà la UdG a partir de mitjans octubre. L'objectiu d'aquest estudi superior és formar professionals i donar-los una formació específica en les tècniques de correcció de textos orals i escrits, en la planificació lingüística i en llengua catalana. En aquest marc, no han defugit un dels principals temes d'actualitat i que fa referència a la llengua catalana.

L'exrector augura "sense por a l'error" la mort del català en un termini de 50 anys si es posa punt final a la immersió lingüística a les escoles. Nadal creu que no és cert que el castellà estigui menyspreat a Catalunya i sosté que ho demostra el fet que tothom és capaç de parlar i entendre el castellà i, en canvi, no passa el mateix amb el castellà. "Estic tip de demanar cafès amb gel i me'ls portin amb llet, o demanar cafès amb llet i me'ls portin amb gel", posa com a exemple Nadal que creu que la llei que estipula que qualsevol habitant de Catalunya té dret a expressar-se en les dues llengües no es compleix, però l'incompliment és cap al català. 

"Poso la mà al foc que no hi ha ningú que no sàpiga castellà però sí que hi ha molta gent que no sap català", ha afirmat Nadal que exposa que com a catalanoparlant no pot exercir un dret emparat per la llei perquè no l'entenen. A més, creu que sense la immersió lingüística el català només sobreviurà en àmbits molt reduïts perquè cada vegada hi haurà menys gent que no l'apendrà i acabarà desapareixent en un termini de 50 anys. 

El postgrau programat per la Fundació Universitat de Girona amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci de Normalització Lingüística recupera uns altres estudis (màster i postgrau) que es van impartir en els cursos 1999-2002. En total, seran 275 hores eminentment pràctiques, hi ha 30 places (20 ja ocupades) i la matrícula val 1.400 euros.