Els manifestants de la Jonquera es preparen per passar la nit a l'autopista

Alguns dels concentrats al tall a l'AP-7 continuen muntant barricades

Amb l'arribada de l'ocàs, els centenars de manifestants que mantenen el tall de l'AP-7 a la Jonquera convocat pel Tsunami Democràtic es preparen per passar la nit.

Els més preparats han muntat tendes de campanya al mig de la calçada, però també n'hi ha d'altres que s'emboliquen amb mantes i busquen la protecció de les tanques de formigó de l'AP-7 per resguardar-se de la tramuntana.

I precisament, el vent és el que ha fet que les fogueres que s'han encès s'hagin hagut d'apagar, per l'alt risc d'incendi que suposen. Des de l'escenari, l'organització ha demanat a la gent que no n'encengués, perquè els encenalls que surten poden prendre la vegetació.

Arriba l'hora de sopar, i els manifestants han muntat taules de càmping o bé mengen en grups a la calçada. També n'hi ha alguns, ja a prop del cordó policial dels antidisturbis francesos, que passen l'estona jugant a cartes.

Concerts per animar la nit

L'escenari instal·lat al mig de l'autopista, presidit per un cartell amb el lema 'Spain sit and talk', és un dels centres d'activitat més important de la nit. Diversos artistes hi van passant per entretenir als centenars de manifestants que s'apleguen en aquest punt. Un d'ells ha estat Josep Maria Cantimplora, de Rupit (Osona), qui ha cantat diverses versions de temes famosos com ara 'La barbacoa' de Georgie Dann o 'Y viva España' de Manolo Escobar. La particularitat, però, era que la lletra estava modificada per reivindicar la independència de Catalunya.

Per l'escenari també hi ha passat l'humorista osonenc Peyu qui ha fet un monòleg centrat en el conflicte català. També ha dedicat part del seu discurs humorístic a la família reial i als casos de corrupció de l'estat espanyol. En definitiva; l'autopista s'ha convertit en un envelat improvisat propi de qualsevol festa major. I els concerts acaben sempre amb la mateixa proclama: crits a favor de la independència.

Més barricades

En paral·lel, desenes de persones continuen constuint barricades al mig de l'autopista. Aquests han agafat material divers de les obres que s'estan fent al pont de l'autopista que uneix l'estat espanyol i França. D'aquesta manera, des del cordó policial fins a l'escenari (uns 500 metres) s'hi poden trobar diverses barricades construïdes amb bigues de formigó, ferros, senyals i tanques.

Els manifestants també han agafat troncs d'arbres que hi havia als marges de la carretera per dificultar el pas de la policia en el cas en què acabin desallotjant el tall de circulació a l'AP-7. Mentrestant, una cinquantena de persones segueixen davant els antiavalots francesos per evitar que aquests puguin avançar per la carretera. En diverses ocasions, des de l'escenari han demanat a la gent que anés a donar-los suport.