El tall de la Jonquera ja compta amb una cuina i lavabos per passar tres dies

Cada cop arriben més persones a la concentració

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

El tall a la frontera del Tsunami Democràtic ja porta quatre hores des que ha començat a les nou del matí. Des de llavors, els manifestants s'han organitzat per obstaculitzar el pas i s'ha fet una provisió de queviures per poder passar les pròximes hores.

A banda de més de cinquanta garrafes de caldo també hi ha fruita i aliments precuinats que s'han anat col·locant en una cuina improvisada al mig de l'asfalt on també hi ha olles. També s'han instal·lat lavabos portàtils per als assistents.

D'altra banda, s'ha instal·lat un escenari de grans dimensions al mig de la carretera. Els organitzadors ofereixen a tots els grups interessats a desplaçar-se fins al lloc i actuar-hi en les pròximes hores.

Un dels assistents ha explicat que aquesta és una protesta pacífica perquè l'estat espanyol s'assegui a parlar i, al mateix temps, demanar ajuda a la comunitat internacional per forçar aquest diàleg. Un missatge que també han fet públic des de Tsunami a través de les xarxes socials. La convocatòria d'avui també compta amb la presència de periodistes de mitjans internacionals que han vingut fins aquí per cobrir la protesta.

Separats per la policia francesa

La protesta s'està fent des de dos punts diferents i amb la policia francesa que els separa. En un indret, hi ha la zona de l'escenari i la provisió de menjar i lavabos, que és on hi ha més assistents, i la que queda més a prop amb la frontera. I a l'altra, a uns dos quilòmetres i ja en territori francès, un centenar de persones s'han assegut a terra per evitar que grues de la policia francesa s'enduguin més cotxes de manifestants aparcats a l'autopista A-9 a la Catalunya del Nord. Abans, però, els agents intenten localitzar els amos i els demanen que els retirin de forma voluntària si no volen haver de pagar entre 600 i 700 euros pel cost de la grua. Els manifestants també han empaperat els vehicles amb cartells de Tsunami Democràtic per confondre les autoritats policials.