Girona aprova la moció en defensa de la immersió lingüística amb els vots en contra del PP

La segona trobada del Fòrum ciutadà del TAV es podria celebrar aquest mes de setembre

Girona s'ha sumat a la resta de ciutats i pobles de Catalunya que ahir van aprovar diverses mocions en defensa de la immersió lingüística a les escoles. La moció, presentada de forma conjunta per tots els grups a excepció del PP, va ser aprovada per majoria malgrat els vots negatius dels populars. Al seu torn, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), va qualificar el text de ser "oportú", ja que "tal dia com avui han començat les classes i s'han aprovat mocions semblants arreu del país". Amb tot, el batlle va explicar que "Girona no es podia quedar al marge" i que "ara podrem dir ben alt 'no' al nou atac a la llengua de Catalunya".

Per la seva banda la portaveu del PP, Concepció Veray, s'ha presentat com a víctima d'una "creuada contra el partit popular" quan "el problema de la Generalitat el tenen amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran d'unes sentències del Tribunal Suprem i no amb el meu partit". Segons Veray les sentències provenen d'uns pares que "van exercir els seus drets" i que "ara han comportat unes sentències que vostès consideren que ataquen Catalunya d'una manera tremenda, fent discursos exagerats", va reblar per acabar rematant que "ningú ataca Catalunya ni el català". La popular va finalitzar la seva intervenció negant que la seva intenció fos separar les famílies si no que "defensem un trilingüísme integrador perquè tots els ciutadans tinguin el mateix dret a rebre la millor educació possible".

El regidor de la CUP i membre de Reagrupament, Carles Bonaventura, va explicar que "l'Ajuntament, en representació dels ciutadans no pot restar impassible i s'ha de posar de costat de la comunitat educativa". Finalment l'independentista ha reclamar també que el consistori s'adherís als actes del "Correllengua" tal i com apuntava el text

La moció

El text assegura que "l'escola catalana té un model educatiu consolidat, basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua, que fa possible el coneixement de les dues llengües oficials per part de l'alumnat en acabar l'ensenyament obligatori, tot afavorint la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Cap nen o nena a Catalunya acaba la seva escolarització obligatòria sense dominar les dues llengües oficials del país i per tant amb capacitats suficients per expressar-se correctament en qualsevol d'elles. L'actual model d'escola és el resultat dels esforços de tota la societat, especialment de la comunitat educativa, que amb un consens absolut entorn del model lingüístic, i amb la implicació de pares, mares i del professorat, ha treballat diàriament per tenir una escola catalana, democràtica i de qualitat".

"Cal tenir en compte, així mateix, que la persecució conra la llengua catalana no és un fet que només afecti el Principat de Catalunya, ja que els governs del Partit Popular al País Valencià i ara de nou a les Illes i a Aragó, en el cas de la Franja de Ponent, tenen en el seu punt de mira també la llengua pròpia i comuna dels Països Catalans i estan fent tot el possible perquè en aquests territoris esdevingui residual en benefici del castellà".

Finalment la moció acorda manifestar el desacord amb les sentències del Tribunal Suprem, donar suport al model d'escola catalana en llengua i continguts com també a tota la comunitat educativa. També s'insta al Parlament de Catalunya a manifestar el seu descord amb aquestes sentències i demana al govern català compleixi amb el que diu la Llei d'Educació de Catalunya pel que fa a la llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament. L'Ajuntament de Girona també donarà suport als actes del "Correllengua" que es portin a terme al llarg d'aquest any a la ciutat com finalment s'adheriran com a Ajuntament al Dia Europeu de les Llengües i organitzar activitats en defensa del català i a favor de la seva presència normalitzada.

Arbres sense plantar

El grup municipal d'ICV ha portat al ple de l'Ajuntament de Girona una moció per demanar a Adif que compleixi l'acord que va assolir amb el consistori de plantar cinc arbres nous per cada exemplar que talés o replantés a causa de les obres del TAV. Segons ICV, si Adif no planta els més de 3.000 arbres, hauria de pagar al consistori 1,5 MEUR. Per això, la moció demanava portar l'Estat als tribunals per aquests incompliments. ICV només ha obtingut els vots a favor de la CUP però PSC i PP s'han abstingut i CiU ha votat en contra.

Per una banda, la portaveu socialista, Pia Bosch, ha criticat que la moció no era prou "rigorosa". Bosch ha indicat que la compensació econòmica que ICV reclama si Adif no planta els arbres es va decidir "unilateralment" en Junta de Govern i no va comptar amb el vistiplau de l'empresa, que va recórrer la decisió "en termini i forma", segons el PSC. Per això, Bosch diu que no es pot portar davant els tribunals el Ministeri de Medi Ambient perquè "es perdria el recurs". CIU ha subscrits els arguments dels socialistes i ha decidit votar en contra la moció per ser "poc rigorosa". 

Al seu torn, la portaveu popular, Concepció Veray, ha justificat l'abstenció per considerar que cal prioritzar reclamar els diners i no pas els arbres i ha demanat que aquest diners es puguin destinar a subsanar les molèsties que han tingut altres veïns a causa de les obres. Només la CUP ha donat suport a ICV i s'ha felicitat que aquest punt arribés al ple. 

Fòrum ciutadà del TAV, en un mes

Durant el debat de la moció, l'alcalde de Girona ha defensat els "esforços de transparència" que des de l'arribada al govern municipal està fent CiU. Puigdemont ha dit que en els dos plens ordinaris l'alcalde ha explicat els avenços més destacats entorn les obres del TAV. 

A més, ha anunciat que a finals de setembre o, com a molt, a principis d'octubre està previst convocar el Fòrum ciutadà de les obres del TAV, eina creada per informar de primera mà als ciutadans sobre les obres. De moment, només s'ha celebrat un fòrum durant el mandat del tripartit, amb Anna Pagans com alcaldessa.

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha demanat a l'alcalde que convoqui el fòrum quant més aviat possible i ha dit que en la reunió s'ha d'establir el posicionament de la ciutadania abans d'anar a la reunió que l'alcalde ha demanat (encara sense resposta) amb el Ministre de Foment, José Blanco. 

Sí prospera la moció en contra la reforma de la constitució

ICV també havia presentat una moció en contra de la reforma de la Constitució per marcar un límit de deute. En aquest cas, la formació ecologista ha aconseguit aprovar la moció gràcies al recolzament del segon grup amb menys representació al consistori, la CUP. 

Després d'una acalorada argumentació per part dels diferents grups, finalment PSC i CiU han optat per abstenir-se i només els tres regidors del PPC hi han votat en contra. Per tant, les disset abstencions s'han sumat als vots positius i han fet progressar la moció. 

El Modern, novament a debat

El grup del PSC ha entrat una moció per reclamar que el govern municipal mantingui en l'espai de l'antic cinema el projecte, aprovat en l'anterior mandat i després de fer un procés participatiu, de fer un centre cívic i un espai cultural. El govern actual ha mostrat la intenció d'aturar aquest projecte i destinar l'espai a les arts escèniques, per la proximitat de l'emplaçament amb el Teatre Municipal. 

La moció no ha prosperat perquè CiU i CUP hi ha votat en contra i els tres regidors d'ICV s'han abstingut. Els retrets sobre la immobilitat del projecte entorn l'espai, que l'ajuntament va comprar el 2001, s'han tornat a vessar entre els diferents grups. 

Aquestes han estat tres de les deu mocions que el ple de Girona ha debatut en un ple que ha durat més enllà de la mitjanit.