El guàrdia civil acusat de quedar-se un portàtil perdut a Girona diu que tot va ser un malentès

L'agent assegura que el va custodiar, el va extraviar i va mentir als seus superiors per por a un expedient disciplinari

El fiscal demana que condemnin José Miguel F. G. a un any de presó per apropiació indeguda. El cas es remunta a l'any 2010 quan una veïna de Girona va perdre un maletí amb un ordinador portàtil dins. Un ciutadà el va trobar abandonat en un aparcament prop dels Jutjats i va decidir dur-lo fins la comandància de la Guàrdia Civil de Girona perquè se'n fessin càrrec. Era un dissabte a la tarda i va ser l'acusat qui es va quedar amb el maletí i va anotar la incidència. 

Després d'aquest episodi, l'ordinador va desaparèixer. La fiscalia sosté que la intenció de l'acusat va ser quedar-se el portàtil i, per això, se'l va endur a casa i va intentar convèncer els seus superiors que l'havia entregat a una tal 'Elisenda', la suposada propietària legítima del propietari. Segons el fiscal, quan va veure que els seus caps continuaven indagant perquè la història no quadrava, va decidir "confessar" i entregar el portàtil.

La versió de l'acusat és absolutament diferent. Diu que tan bon punt li van portar el maletí, va decidir custodiar-lo i guardar-lo a un altell que hi havia sobre la seva taquilla. Segons ha declarat, dissabte l'oficina de comandament està tancada i li va semblar el lloc més segur per guardar l'ordinador. Després, va marxar de vacances sense pensar en donar el portàtil a ningú ni explicar on era. "Quan vaig tornar, vaig mirar a l'altell però no hi era", ha explicat l'agent que diu que això el va fer posar "molt nerviós" perquè temia que li obrissin un expedient disciplinari.

Per això, ha assegurat que es va inventar la història de la propietària que havia reclamat el portàtil per "guanyar temps" i esclarir què havia passat. Uns dies més tard -en total en van passar onze-, diu que es va enfilar per registrar bé l'altell i va veure que el portàtil havia anat a parar la fons. "Des de baix no es veia", ha explicat. Llavors, va anar fins a la cafeteria de la comandància i va "confessar" als seus superiors que havia mentit i que les coses "no eren el que semblava". L'agent ha assegurat que "mai" va tenir intenció de quedar-se el portàtil, senzillament se'n va "oblidar". 

La propietària del portàtil ha explicat que no va denunciar la pèrdua de l'ordinador perquè ella i el seu marit se'l van deixar oblidat i pensaven que no el recuperarien. De fet, havia comprat l'ordinador sis mesos abans de perdre'l i encara no l'ha pogut recuperar perquè forma part de les proves del judici. "No vaig considerar que me'l robessin perquè nosaltres ens el vam deixar", ha explicat la dona que ha detallat que li havia costat 750 euros. "El podré recuperar", ha preguntat la dona que fa dos anys que no té l'ordinador. 

El fiscal demana que el condemnin a un any de presó perquè considera que tenia intenció de quedar-se el portàtil però se'n va desdir per por. Un fet que ho demostra, segons l'acusació pública, es que els pèrits han constatat que uns dies abans de retornar-lo el van intentar engegar. La defensa, en canvi, sosté que no tot ha estat fruit de malentesos i de por a un expedient i en demana l'absolució perquè considera que no hi va haver cap mala intenció.