Figueres, primera ciutat gironina a aprovar una moció en defensa de la immersió lingüística

El text ha tirat endavant per àmplia majoria amb els vots de CiU, el PSC, ERC, la CUP i ICV i els populars hi han votat en contra

La moció en defensa de la immersió lingüística s'ha aprovat durant un ple extraordinari celebrat quan passaven pocs minuts de la una del migdia. Just sis hores abans, doncs, de les concentracions que l'entitat Somescola.cat ha convocat al davant dels ajuntaments en protesta contra les decisions del Suprem i el TSJC.

El text de la moció recull que les sentències "atempten clarament" contra un model educatiu "que ha funcionat amb èxit en els darrers 30 anys". A més, l'escrit també diu que l'ús del català com a llengua vehicular a les aules "ha contribuït a pal·liar de manera decisiva el desequilibri que viu la llengua" i s'ha demostrat "eficaç en l'acollida i la inclusió social" dels infants nouvinguts. 

La moció que s'ha aprovat insta el Parlament a manifestar el desacord amb la mesura i a la Generalitat a "no fer cap pas enrere" en defensa del català a l'escola. L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha justificat la urgència de convocar el ple per deixar clara la postura de l'Ajuntament, poques hores abans de les concentracions, i per "la sensibilitat i la preocupació majoritàries" que desperta l'afer. 

El text ha tirat endavant per àmplia majoria amb els vots dels divuit regidors que sumen l'equip de govern, ICV, ERC i la CUP. Precisament, aquestes dues darreres formacions ja havien manifestat a l'alcalde la voluntat de portar la moció (impulsada per Somescola.cat) en un ple de forma urgent per donar-hi suport. 

Els únics vots en contra del text han vingut per part dels tres regidors del PP. La seva portaveu, Maria Àngels Olmedo, ha lamentat que s'estigui fent "una croada" contra els populars en aquest afer. La portaveu ha assegurat que a Catalunya ells defensen el trilingüisme i ha crit que "clama al cel" que s'estigui impulsant no complir una sentència "i a més, es digui quedant-se tan ample". 

Model plenament vigent i d'èxit

Tant CiU com ERC i el PSC han rebatut els diferents arguments d'Olmedo. Els seus portaveus li han retret que l'actual model d'immersió lingüística fa tres dècades que funciona i que no es poden creuar de braços creuats davant els "atacs constants" a Catalunya per part de l'Estat. 

Fins i tot, el regidor d'ERC Francesc Canet ha dit sentir-se "fart" de la gent que, sota la capa del bilingüisme, només busca el monolingüisme. I en aquest sentit, el portaveu socialista Pere Casellas ha volgut posar de manifest que, a Catalunya, avui dia s'hi pot viure sense saber català, però no al revés. 

L'alcalde de Figueres ha ressaltat que, si les mesures dictades pel Suprem tiren endavant, i s'acaba amb l'actual model d'immersió lingüística, això "pot perjudicar clarament la cohesió social en una ciutat com Figueres". A més, Vila també ha dit que s'atemptarà contra "el dret dels nens i nenes que estan en edat d'escolaritzar-se d'integrar-se plenament a la nostra ciutat". 

Per últim, Santi Vila s'ha compromès -en resposta a un prec del regidor de la CUP Joan Font- a garantir el suport municipal a totes les escoles i professors que decideixin plantar-se en cas que es tiri endavant el que s'estableix a les sentències, i es posi fi a l'actual model d'immersió lingüística actual.